wolverhampton

Verdens eldste datamaskin

61-åringen er verdens eldste fungerende datamaskin. Nå er den startet opp igjen av et museum i Birmingham.

26. november 2012

Datamaskinen heter Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell (eller WITCH) og veier 2,5 tonn. Den kolossale maskinen ble konstruert mer med tanke på pålitelighet enn hurtighet, og oppgaven var å løse matematiske problemer for forskere ved det britiske atomenergisenteret. Datamaskinen brukte mellom fem og ti sekunder på å gange sammen to tall.

Det er nesten et mirakel at maskinen har overlevd. Opprinnelig var det bare et dusin av dem, og de andre har enten blitt demontert eller resirkulert. Som verdens eldste digitale datamaskin gir den også et godt innblikk i hvordan datamaskiner fungerer på innsiden, noe som gjorde at den ble brukt som undervisningsmaskin i lang tid.

Nå har den blitt restaurert og startet opp igjen av et museum i Birmingham. Restaureringsprosjektet har ikke vært uten problemer. Enkelte komponenter har ikke blitt produsert på mange år, og det er ikke mange som skjønner seg på hullkortlesere lenger. Eldre operatører har rykket ut for å vekke gamle kunnskaper til liv, mens de yngre måtte begynne fra begynnelsen av.

Kanskje du er interessert i...