Mann med munnbind ser på smarttelefonen mens han står i et tog.

Snart kan mobilen varsle om du har vært i nærheten noen som er smittet med korona.

Stater og selskaper vil spore covid-19 med mobilen

Egne apper med mål om å stoppe koronaviruset er under utvikling i både EU og hos teknologigigantene Apple og Google. I midten av april ble appen Smittestopp lansert i Norge.


Smarttelefonen skal kunne fortelle deg om du har vært i nærheten av en person med koronasmitte. Delingen av informasjon skal foregå helt anonymt. 

I april slapp det norsk Folkehelseinstituttet appen Smittestopp. Appen er frivillig å laste ned.

Flere europeiske land er også i gang med å utvikle lignende apper.

Det er også uvanlig at teknologirivalene Apple og Google har gått sammen om å utvikle teknologi som kan bidra til å redusere spredningen i det globale virusutbruddet.

> Les også: Jakten på koronavaksine har skapt verdens kraftigste datamaskin

Hva er Google og Apples koronaapp?

Apple og Google har begravd stridsøksen og samarbeider nå om felles teknologi.

Planen er at myndigheter verden over etter hvert skal kunne bruke teknologien til å spore koronavirus blandt befolkningen.

Teknologien benytter Bluetooth til å sende et personlig ID-nummer til alle telefoner som har samme app og som befinner seg innen en viss radius. Nummeret endres hvert døgn for å gjøre det vanskelig for uvedkommende å identifisere deg.

Hvis en person du har vært i nærheten av blir smittet, kan det gis en beskjed til appen som deretter sender en melding til alle som vedkommende har vært i nærheten av.

Du får altså en melding hvis du har vært utsatt for smitte.

Google og Apple regner med å ha teknologien klar i midten av mai. Deretter vil de samarbeide med myndigheter over hele verden om implementering av teknologien i lokale apper.

> Les også: Google deler informasjon for å stoppe koronaviruset

Hva er Smittestopp?

16. april lanserte Folkehelseinstituttet appen Smittestopp.

Appen gir anonyme data om hvordan folk beveger seg i samfunnet. Hensikten er å registrere effekten av smitteverntiltakene og varsle brukerne hvis de har vært i nærkontakt med koronasmittede.

Mange opplevde en del problemer med registrering da appen ble lansert, og den har også fått kritikk for å bruke mye strøm.

Appen er et prøveprosjekt og under utvikling, og derfor endres den kontinuerlig.

Folkehelseinstituttets side finner du mer informasjon om appen og prosjektet.


Hva er den felleseuropeiske koronaappen?

PEPP-PT er navnet på den planlagte felleseuropeiske løsningen. Forkortelsen står for Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing og er et europeisk samarbeid mellom forskere som jobber med å utvikle en teknologi som kan spore viruset. 

PEPP-PT ble først møtt med begeistring av europeiske forskere og regjeringer, men problemer med personvernet har møtt mye kritikk.

Apple har også nektet å la PEPP-PT overkjøre systeminnstillingene på iPhone, fordi appen ikke tar tilstrekkelig hensyn til personvernet.

Det har ført til at blant andre Tyskland har valgt å vente på Apple og Googles fellesløsning.

> Les også: Koronafrykt: Pass deg for epostsvindel

Kanskje du er interessert i...