Google med egen nettleser

Chrome er en ny nettleser fra Google. Den norske testversjonen er klar for nedlasting.

17. september 2008

Google har kastet seg inn i nettleserkampen med sin egen nettleser, som går under navnet Google Chrome. Foreløpig finnes programmet bare som en testversjon, men hvem som helst kan laste den ned og prøve den.

Google Chrome er basert på åpen kildekode, og hensikten med programmet er ifølge Google å skape en bedre opplevelse for alle som bruker nettet. Google hevder at nettet har forandret seg så mye de siste årene at det er behov for en helt ny nettleser som er utviklet helt fra grunnen av for å kunne ha glede av alle tjenestene som i dag finnes på Internett.

Nettleseren er som et vindu mot Internett. Den er brukerens viktigste verktøy for å kommunisere med nettsider og interessante applikasjoner, og det er viktig at vi ikke gjør noe som legger hindringer i veien for den opplevelsen, sier Sundar Pichai, som er visepresident for produktbehandling hos Google. Da nettet først begynte å utvikle seg, besto de fleste nettsidene stort sett av tekst, men Internett har utviklet seg til en kraftfull plattform som gjør at brukere kan kommunisere og samarbeide med venner og kolleger via epost og andre nettbaserte kommunikasjonsløsninger, redigere dokumenter, se på video, høre på musikk og mye mer. Google Chrome er utviklet for dagens Internett og morgendagens applikasjoner, avslutter Pichai.

Blant nyhetene er et kombinert søke- og adressefelt som raskt tar brukeren dit han eller hun vil. Chrome benytter fanekort, og når man åpner et nytt fanekort, vises en side med bilder av de oftest besøkte nettsidene, de siste søkene og alle lagrede bokmerker. En annen nyhet er at hvert fanekort behandles i en egen prosess. Det betyr at nettleseren ikke krasjer selv om én side skulle skape problemer. I så fall lukkes denne ene nettsiden, mens resten av programmet fortsetter å kjøre.

Google har også laget en ny javaskriptmotor som kalles V8. Den skal ikke bare øke hastigheten på dagens nettprogrammer, men gjør det også mulig å lage helt nye nettprogrammer som ikke ville fungert i dagens nettlesere. Google vil imidlertid ennå ikke ut med nøyaktig hva dette går ut på.

Kanskje du er interessert i...