Productivity Score. Microsoft 365.

Microsoft 365 får kritikk for en ny funksjon som visstnok kan brukes til spionere på ansatte.

Microsoft 365 kan brukes som spionprogram

Den nettbaserte kontorpakken Microsoft 365, tidligere Office 365, får kritikk fordi den kan brukes til å overvåke ansatte. Den gjør det nemlig mulig å følge de ansattes produktivitet.

3. desember 2020 av Steffen Nielsen


Har du hørt om funksjonen "Productivity score" (produktivitetsskår) i kontortjenesten Microsoft 365?

Microsoft 365, som tidligere het Office 365, tilbyr nå bedrifter en tjeneste som gjør at de kan følge med på de ansattes bruk av programmer og gi tips om hvordan de kan forbedre produktiviteten.

Tanken er nok god i teorien, men Microsoft har fått en del kritikk på grunn av det nye verktøyet.

På Twitter kaller den østerrikske forskeren og personvernaktivisten Wolfie Christl Productivity Score et vaskeekte overvåkingsverktøy, og han får støtte av en rekke andre personer i it-verdenen.

Det viser seg nemlig at Productivity Score ikke bare gir informasjon om aktiviteten til en avdeling eller en hel virksomhet; man kan nemlig også se i hvilken grad hver enkelt medarbeider bidrar til produktiviteten.

Sender du nok e-post?

I klartekst betyr det at en leder kan se hvor mange e-poster hver enkelt medarbeider sender, hvor mye vedkommende deltar i gruppesamtaler på nettet og hvor mange dokumenter han eller hun deler med kollegene.

Problemene blir ikke mindre av at Microsoft selv har lagd en reklamevideo der de viser hvordan man kan rangere ansatte etter aktivitetsnivå.

Rundt 4 minutter og 15 sekunder viser videoen under hvordan en leder kan se informasjon om hver enkelt medarbeider.


Microsoft har uttalt til avisen The Guardian at verktøyet ikke skal kunne brukes til overvåkning. Hensikten med Productivity score er at virksomheter skal kunne forbedre arbeidsgangen og produktiviteten.

Siste ord i denne saken er sikkert ikke sagt, for verktøyet er ifølge Wolfie Christl ikke forenlig med gjeldende lover i en rekke EU-land. 

I første omgang har Microsoft meddelt at de vil forsøke å anonymisere verktøyet, slik at man bare kan se data for organisasjonen og avdelinger, og altså ikke få spesifikk informasjon på individnivå.

> Les også: Her er tre gode alternativer til Microsoft Office

Kanskje du er interessert i...