MS-Office-beta-03.jpg

Smarte funksjoner i Office 2010

Vi har brukt den nye Office 2010 i et par uker her i redaksjonen, og vi kan trygt si at den byr på spennende nyheter.Det er blitt mye lettere å finne fram i alternativer og muligheter. Noe av det beste er alle mulighetene for forhåndsvisning, som gjør det lett å se hvordan noe kommer til å bli før du bestemmer deg.

2. februar 2010

Mye hjelpemidler Selv om Office 2010 ikke kommer i butikkhyllene før i sommer, har vi allerede fått sjansen til å ta en titt på nyhetene i den gratis betaversjonen.

En av nyhetene heter Backstage. Det er den nye filmenyen, som har utfyllende beskrivelser, og gir deg muligheten til å lagre filer, skrive ut, bytte filnavn og mye mer.

Noe annet som du kan kontrollere her, er hvor lett dokumentet er å lese og forstå – spesielt for svaksynte. Du kan få programmene i Office til å gå gjennom dokumentet ditt, og fortelle hva som kan være problematisk å lese for svaksynte og folk med andre handikapp – blant annet hvis teksten har en annen farge enkelte steder i dokumentet, eller hvis den er ekstra liten.

Med den forbedrede forhåndsvisningen av utskrifter kan du organisere dokumentet ditt før du trykker på utskriftsknappen. På den måten slipper du å kaste bort papir på å skrive ut og rette opp dokumentet flere ganger.

Klipp og lim En annen av de gode nyhetene i Office 2010 er muligheten til å se hvordan noe du har kopiert fra ett dokument, tar seg ut i et annet dokument. Tidligere kunne du få problemer hvis du prøvde å kopiere en tabell fra et Excel-dokument til en Word-fil, for eksempel.

Nå er det ingen sak. Paste preview (forhåndsvisning av klipp og lim) gjør at du kan se på resultatet før du klikker på ”lim inn”. Du har også muligheten til å bestemme deg for om du vil beholde den opprinnelige stilen, fjerne farger fra en tabell, for eksempel, eller bare ta med teksten, og så videre.

Bilderedigering i dokumentene blitt enklere og mer lettforståelig. Her har du også muligheten til å se hva som skjer med bildet før du bestemmer deg for et endelig design. På samme måte er det lett å få bildet til å passe inn i teksten – ved hjelp av malene går det fort å sette det opp så det ser pent ut og passer til behovene dine.

Notater med lyd Programmet OneNote holder på å gå forbi PowerPoint når det gjelder popularitet. Her kan du legge til et utsnitt eller et bilde fra nettet som en del av notatene dine. Det trenger ikke nødvendigvis være et helt skjermbilde som du limer inn i dokumentet. Du drar bare en boks over det du vil kopiere, så kan du legge det akkurat som du vil i dokumentet. Samtidig kan du lenke et notat til en lyd, som du kan ta opp fra omgivelsene – for eksempel med den innebygde mikrofonen i den bærbare. Ved å klikke på ordet kan du høre hva som skjedde i rommet da du skrev det.

Nå er det mulig å redigere video direkte i PowerPoint. Hvis du bare skal bruke 30 sekunder av et fem minutter langt opptak, kan du klippe ut den biten du vil ha i programmet.

En ny oppfinnelse i epostprogrammet Outlook er en ignorer-knapp, som lar deg ignorere svar på en masseutsendt epost. Du velger en mail og klikker på knappen, så ignorerer Outlook nye eposter med samme tittel.

Les boksen til venstre hvis du vil prøve nyhetene i Office 2010 på egen hånd.

Kanskje du er interessert i...