Charles Geschke, mannen bak Adobe og pdf-formatet, er død etter et langt og beundringsverdig liv, som ikke var helt uten drama.

Adobe-grunnlegger Charles Geschke er død

Charles Geschke er død, 81 år gammel. Han grunnla Adobe i 1982 og ble kidnappet i 1992. I løpet av livet bidro han til suksesser som pdf-formatet og Photoshop.

27. april 2021 av Steffen Nielsen

Uten Charles Geschke ville vi ikke hatt Adobe Reader, Photoshop, pdf-formatet og mange andre nyttige verktøy som millioner bruker hver eneste dag. 

16. april døde mannen som grunnla gigantselskapet Adobe. Han etterlater seg en stor digital arv som vi alle nyter godt av ved datamaskinen.

Charles Geschke var en av to som grunnla Adobe i 1982. Den andre var John Warnock. Selskapet ble kalt opp etter den lille elven Adobe Creek, som rant bak garasjen til Warnock der de to satt og jobbet med sine digitale projekter.

Mannen bak WYSIWYG

Før de to startet sitt digitale eventyr, hadde Geschke jobbet for Xerox PARC, Palo Alto Research Center i Silicon Valley i California. 

Der var han blant annet med på å utvikle programspråket Interpress. Språket gjorde det mulig å se et dokument i et tekstbehandlingsprogram slik det ville se ut på en utskrift.

I dag kaller vi det "What You See Is What You Get" ("WYSIWYG"), eller "det du ser er det du får".  Altså at det du ser på skjermen, for eksempel fet skrift, også er fet skrift når det blir skrevet ut på papir. Akkurat slik du kjenner det i programmer som Word og Google Dokumenter i dag.

> Les også: 3 tips til bedre pdf-er

Charles Geschke og John Warnock grunnla Adobe i 1982

Charles Geschke og John Warnock grunnla Adobe i 1982, da dette bildet er tatt. 

© www.adobe.com

Spådde ingen fremtid for banebrytende format

Ledelsen i Xerox PARC mente at det ikke var noen kommersielle utsikter for produktet, så derfor besluttet makkerne Geschke og Warnock å stifte eget selskap. 

De videreutviklet Interpress og kalte den nye utgaven Postscript, og det er fortsatt den dominerende standarden i forlagsbransjen.

Siden fulgte programmene og standardene som Adobe er mest kjent for i dag: Illustrator i 1985, Photoshop i 1989 og Adobe Reader og Adobe Acrobat i 1993 (og dermed pdf-formatet).

Adobes grunnlegger Charles Geschke ble 81 år gammel.

Adobes grunnlegger Charles Geschke ble 81 år gammel. Han kunne blant annet føre opp Photoshop og pdf-formatet på listen over ting han var med på å skape i løpet av karrieren.

© Wikimedia Commons

Ble kidnappet på parkeringsplassen

De færreste av oss forbinder pdf-er og pc-verktøyer med noe særlig drama, men for Charles Geschke ble det dramatisk i mai 1992.

Da var Adobe allerede en stor kommersiell suksess. Det syntes to menn var grunn god nok til å kidnappe rikmannen Geschke på parkeringsplassen til Adobe.

De to kidnapperne rakk å få 650 000 dollar i løsepenger fra datteren til Geschke, men ble arrestert kort tid senere. Geschke ble befridd av politiet etter fire dager i fangenskap. Begge kidnapperne ble dømt til livstid i fengsel.

Geschke gikk av som direktør for Adobe i 2000, og et år senere avsluttet også makkeren John Warnock karrieren i selskapet.

I dag har selskapet en markedsverdi på 250 milliarder dollar.

Kanskje du er interessert i...