Skummel hacker-type som holder en bærbar pc

Du bør være litt ekstra oppmerksom hvis du handler julegaver på nettet.

© Shutterstock

3 tips for å handle sikkert på nettet

Unngå ubehagelige overraskelser på bankkontoen eller pakker som aldri dukker opp. Her er tre råd for en sikker julehandel.

16. desember 2019 av Martin Haverholm
Når du handler på nettet, for eksempel til jul, er det gjerne fordi det er enkelt. Du kan spare tid, unngå stress i førjulstiden og i stedet ha en hyggelig advent. Men denne tiden kan også by på overraskelser som hackede bankkontoer og tapte penger.

Det er ikke bare for oss at julen er en høytid, den er det også for kriminelle – og særlig på nettet.

For å hindre at du ikke blir offer for utspekulert nettkriminalitet har vi funnet disse tre tipsene som sikrer at du ikke blir lurt når du handler på nettet.

1. Vær obs på eposter om pakker

Falske eposter om pakker som er klare til henting, er et kjent fenomen. Vanligvis har vi gjerne kontroll på om det skal komme en pakke eller ei, men til jul kan det være bestilt mange og det kan være vanskeligere å ha oversikt.

Derfor bør du være ekstra oppmerksom når du får en epost eller tekstmelding om en pakke som er klar til henting.

Vi anbefaler at du ikke klikker på koblinger i epost du får tilsendt, men i stedet følger pakkene på hjemmesiden du har bestilt den fra.

Bruk for eksempel appene til Posten Norge eller PostNord for å spore pakker, eller følg instruksjonene som ble gitt etter bestilling eller i ordrebekreftelsen.

Les også: De 5 mest utbredte svindelmetodene

Grafikk av en pakketransport og en mobiltelefon som viser hvor langt en pakke har kommet.

Det kan være smart å holde øye med hvor pakken befinner seg. Det står som regel på ordrebekreftelsen du mottar fra selger.

© Shutterstock

2. Unngå ukjente hjemmesider

Mange leter nettet rundt i håp om å finne den perfekte julegaven, men være forsiktig!

Særlig rundt jul og store handledager som Black Friday og Cyber Monday dukker det opp mange småbutikker som selger for eksempel hjemmelagde produkter.

I butikker som dette kan du finne helt unike gaver, men du kan også risikere at det hele er juks og fanteri.

Sørg for å bruke sikre betalingsløsninger, og oppgi aldri betalingsinformasjon på en nettside du ikke stoler hundre prosent på.

På norske hjemmesider kan du se etter merket Trygg e-handel. Det er en garanti fra handelsorganisasjonen Virke om at siden er sikker.

Handlevogn på en bærbar pc

Når du handler på nettet, er det viktig at du har tillit til butikken du handler fra. Se etter merket Trygg e-handel, og sjekk hvem som driver nettbutikken.

© Shutterstock

3. Bruk totrinnsbekreftelse

Person som bruker totrinnsbekreftelse på bærbar pc og med iPhone.

Bruk alltid totrinnsbekreftelse når du logger inn på kontoene dine på nettet.

© Shutterstock

Skulle du være så uheldig at betalingsinformasjon blir stjålet, er det viktig at de forskjellige kontoene dine er forsvarlig sikret. Særlig Google- og Facebook-kontoer er attraktive for svindlere.

Den beste måten å sikre kontoen på er å bruke totrinnsbekreftelse, også kalt to-faktor-autentisering. Når det er aktivert, må du godkjenne at du logger deg inn med mobiltelefonen når du skal inn på en nettside.

På dem måten kan hackere bare komme seg inn på kontoen din hvis de også har tilgang til telefonen. Mange tjenester og sosiale nettverk benytter i dag totrinnsgodkjenning.

BankID er også en form for totrinnsbekreftelse.

> Les hvordan du logger på med totrinnsbekreftelse uten mobiltelefon

Kanskje du er interessert i...