Usikker epost

Epostadresser som er på listen, blir bombardert med søppel.

© Shutterstock

711 millioner epostadresser er lekket: Er din en av dem?

En ekspert på datasikkerhet har funnet en «spambot» med over 700 millioner epost-adresser. Sjekk her og se om adressen din er på listen.

31. august 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Spammere og hackere trenger epostadresser for å kunne sende deg søppelpost. Det er nemlig et viktig verktøy for å få tilgang til pc-en din.

Nå har en skadevareekspert funnet et lager med 711 millioner epostadresser som hackere og spammere har hatt tilgang til.

Det er spam-roboten «Onliner» som er oppdaget, og den lagrer epostadresser. Roboten har sendt epost som inneholder skadevare til adressene som er lekket.

I tillegg har Onliner klart å passere de fleste søppelfiltrene.

Blant de 711 millioner adressene var det også nesten 80 millioner passord. Det betyr at roboten kan bruke disse adressene til å sende søppelpost fra.

Sjekk om adressen din er sikker

Er du redd for at epostadressen din skal ha blitt misbrukt, kan du sjekke den på haveibeenpwned.com. Hjemmesiden samler opp lekkede adresser. Dermed kan du søke på din egen epostadresse og se om den har vært lekket.

Hvis siden viser at sikkerheten på epostadressen din er svekket, er det likevel ikke sikkert at hackere har hatt tilgang til passordet ditt. For sikkerhets skyld anbefaler vi likevel at du endrer det.

Selv om epostadressen din ikke er blant de som er lekket, er det viktig at du er generelt er våken når du mottar epost fra ukjente adresser.  Her er 6 gode råd

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg selv er å bruke et sikkert passord og aldri åpner vedlegg du ikke vet hva er.

Kanskje du er interessert i...