"Cryptojacking" vokser med eksplosiv fart

Går pc-en tregt? Da kan det hende du blir utnyttet av datakriminelle.

© Shutterstock

"Cryptojacking" har hatt en vekst på hele 8500 prosent

En ny trussel kalt "cryptojacking" rammer stadig flere pc-er, og konsekvensene kan i verste fall være at pc-en blir overopphetet. Her viser vi hvordan du sikrer pc-en mot "cryptojacking".

12. april 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Går pc-en plutselig tregt og øker plutselig turtallet på kjøleviften tilsynelatende umotivert?

Da kan du være utsatt for "cryptojacking", datakriminelles nye våpen, som har hatt en voldsom vekst ifølge sikkerhetsfirmaet Symantec.

I løpet av de tre siste månedene i 2017 ble 8500 prosent flere brukere offer for trusselen sammenlignet med de tre foregående månedene, lyder det fra Symantec i rapporten Internet Security Threat Report.

Hva er "cryptojacking"

"Cryptojacking" fungerer ved at datakriminelle kjører et program, enten lokalt på pc-en eller i nettleseren din, som bruker datakraft til å utvinne kryptovaluta, for eksempel Bitcoin.

Da blir maskinens regnekraft brukt til å utføre avanserte regneoppgaver som utvinner valutaen.

Konsekvensene er at pc-en blir tregere, at den blir varm og at turtallet på kjøleviften øker kraftig.

"Cryptojacking" ødelegger ikke filer på maskinen, men kan i verste fall føre til at pc-en blir overopphetet.

Les også: Det beste gratis antivirusprogrammene til pc-en og mobiltelefonen

Slik beskytter du deg mot "cryptojacking"

Det kan være vanskelig å oppdage "cryprojacking" med en virusskanning ettersom dette egentlig ikke er et farlig program. Det som kan være et faresignal, er om pc-en plutselig blir usedvanlig treg.

For å unngå å bli offer for denne trusselen anbefaler sikkerhetsselskapet Avast at du oppdaterer Windows og programmene dine, og at du har et godt sikkerhetsprogram. 

Du kan også sikre pc-en mot "cryptojacking", utpressingsvirus og annen skadevare med sikkerhetspakken fra Komputer for alle. Som abonnent på bladet kan du laste den ned fra Fordelssonen.

Akkurat nå kan du få én utgave av Komputer for alle og full tilgang til Fordelssonen med flere enn 300 sikre og gjennomtestede programmer for kun kroner 29,–. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...