EUbig

EU forbyr datadeling med USA

Både Google, Facebook og Apple rammes av en avgjørelse i EU-domstolen som sier at en avtale mellom europeiske IT-brukere og amerikanske selskaper er ugyldig.

7. oktober 2015

Hittil har de amerikanske IT-gigantene lovlig kunnet overføre brukeres informasjon fritt mellom Europa og USA, takket være den såkalte Safe Harbor-avtalen. Den avtalen er nettopp kjent ugyldig i EU-domstolen.

Domstolen tok opp saken etter at den østerrikske privatlivsaktivisten Max Schrems stilte spørsmålstegn ved sikkerheten når Facebook overfører data fra et irsk datasenter til USA. Schrems reiste spørsmålet etter Edward Snowdens avsløringer om hvordan amerikansk etterretning overvåker all trafikk på nettet.

Konsekvensen av avgjørelsen i EU-domstolen kan være at de store IT-selskapene må etablere europeiske datasentre, slik at informasjonen kan oppbevares lokalt samt at selskapene må kunne dokumentere at brukernes datasikkerhet ivaretas på en forsvarlig måte.

Samtidig forhandler EU og USA om en ny avtale som kan gi europeiske nettbrukere bedre sikkerhet når de besøker amerikanske nettsider. Det forventes at over 4000 amerikanske og europeiske selskaper blir berørt av avgjørelsen.

Kanskje du er interessert i...