Bilde av flere prosessorer.

Sikkerhetshullet Zombieload har truet Intel-prosessorer i over et år, og hackere kan fremdeles utnytte feilen.

© Shutterstock

Zombieload: Farlig sikkerhetshull truer fremdeles millioner av pc-er

Sikkerhetsselskaper slår alarm etter at Intel ikke har klart å tette et alvorlig sikkerhetshull i sine prosessorer, til tross for at de ble gjort oppmerksomme på problemet for over et år siden.

25. november 2019 av Martin Haverholm

Intel, verdens største produsent av prosessorer til private pc-er, har fremdeles problemer med et sikkerhetshull som gjør at de fleste pc-er med Intel-prosessorer kan hackes.

Tidligere i år bekreftet Intel at forskere ved universiteter i Nederland, Belgia, Tyskland og Østerrike hadde funnet en usikkerhet, kjent som Zombieload, på prosessorene deres.

Sårbarheten berører opp mot 80 prosent av alle pc-er.

Intel sendte raskt ut en sikkerhetsoppdatering, men forskere advarer nå om at oppdateringen ikke var god nok til å hindre at hackere kunne få tak i filer på maskinen din.

Vi skrev om problemet i mai 2019, da sikkerhetsfeilen ble kjent første gang. Senere skrev vi også om hvordan løsningen på problemet kunne gjøre pc-en tregere.

Intel-prosessorer kan hackes på få sekunder

Zombieload logo, en zombie-hånd som holder en ødelagt prosessor

Sikkerhetshullet Zombieload fungerer som en bakdør hackere kan bruke til å skaffe seg tilgang til filene dine.

© Natascha Eibl

Ikke nok med at sikkerhetshullet ennå ikke er fjernet, en av forskerne har klart å bruke usikkerheten til å skaffe seg tilgang til følsom informasjon på få sekunder, noe som tidligere tok flere timer eller dager.

I mai sendte Intel ut en sikkerhetsoppdatering til prosessorene, men da hadde de kjent til feilen siden september 2018.

Oppdateringen ga for øvrig brukerne valget mellom en treg og en sikker pc, noe vi skrev om da den kom.

Intel vil øke sikkerheten i fremtiden

Sikkerhetshullet Zombieload berører ikke prosessorer fra konkurrenter av Intel, som AMD og Samsung. Har enhetene dine har prosessorer fra disse leverandørene, er det ingen grunn til bekymring.

I et blogginnlegg har Intel bekreftet at oppdateringene ennå ikke helt kan utelukke angrep som Zombieload, men de forsikrer at sikkerheten mot slike angrep vil være bedre i fremtidige oppdateringer.

I mai meddelte Intel at det er tatt høyde for usikkerheten i prosessorer produsert etter 2017, slik at trusler som Zombieload ikke så lett skal kunne få tak i filene dine.

Slik sjekker du om pc-en er i fare

Er du i tvil om hvilken prosessor du har, søk på "Om pc-en" i søkefeltet i Windows 10, og klikk på menyen.

Under overskriften "Spesifikasjoner for enheten" finner du punktet "Prosessor”, og der står det hvilken prosessor du har.

Er du usikker på hva en prosessor egentlig er, forklarer vi det i denne artikkelen.

Kanskje du er interessert i...