6_efterliv_komno_022015

Det virtuelle livet etter døden

Alle skal dessverre dø en gang, men få har lyst til å tenke på det. Likevel har mange en livsforsikring og et testamente for sikkerhets skyld, men hva med alle filene, epostene, den elektroniske postkassa og det sosiale livet på nettet? Svever alt ut i kyberrommet, eller blir det lagret for de etterlatte?

14. januar 2015

Facebook gir deg beskjed om at Trine har fødselsdag, så du bør gratuler henne med dagen. Men Trine har vært død i snart ett år. Har de etterlatte selv valgt å la Facebook-profilen hennes ”leve” videre fordi det er fint å minnes henne på denne måten, eller har de bare ikke hatt overskudd eller de nødvendige kunnskapene til å gjøre noe med det? Vi vet ikke alltid svaret, men problemet oppstår stadig oftere, etter hvert som alle er mer og mer på nettet.

Danske Astrid Waagstein skrev en avhandling om dette, med to eksempler: I 1944 døde motstandsmannen Emil Balslevi Danmark. Han hadde skrevet en rekke brev til kona Gudrun, som gjemte dem på loftet, og framtidige generasjoner fikk tilgang til dem. Det siste brevet hans ble gitt ut i 1945 sammen med 111 andre avskjedsbrev i en bok som heter ”De siste timer”.

60 år senere dør soldaten Justin Ellsworth fra USA i Irak-krigen, og faren vil gjerne samle brevene hans i en minnebok. Problemet er at de er sperret inne på en epostkonto som Yahoo! kontrollerer etter hans død. Først etter en opprivende rettsak i amerikanske domstoler går Yahoo! med på å utlevere en cd der Justins brev er lagret.

Kanskje du er interessert i...