IOCTA-rapport, Europol, Security-rapport sikkerhet

Det er nye trusler på horisonten. Europol har utgitt en rapport som viser hva som er de største truslene mot datasikkerheten akkurat nå.

Europol: De største pc-truslene akkurat nå

Nettfiske og utpressingsvirus er alvorlige trusler mot pc-en, og du er spesielt utsatt hvis informasjonen din er lekket på nettet.

23. oktober 2019 av Steffen Nielsen


Hva er de største truslene mot pc-en akkurat nå? Det har det europeiske politisamarbeidet Europol bestemt seg for å undersøke.

Nå er resultatet av undersøkelsen for 2019 utgitt i en stor rapport.

Basert på data fra hele Europa presenterer vi de alvorligste truslene akkurat nå og viser hvordan du sikrer deg mot dem. 

Utpressingsvirus er fortsatt størst

Kidnapping av filer og "løslatelse" mot betaling er en stor trussel. 

I følge rapporten har antall tilfeller av utpressingsvirus falt noe, men det er fortsatt den største trusselen mot bedrifter og enkeltpersoner.

Løsning: I Fordelssonen til Komputer for alle finner du Acronis Ransomware Protection. Dette programmet beskytter mot de verste formene for utpressingsvirus.

Husk at du må være abonnent for å laste ned programmer fra Fordelssonen. Som abonnent får du til gjengjeld helt sikre versjoner av programmene samt grundige guider på norsk, slik at det er enkelt å installere og sikre pc-en.

> Tegn et abonnement på Komputer for alle for bare 29 kroner, eller velg et av vår andre abonnementstilbud her

Nettfiske gjør deg sårbar

Hackere kommer stadig med nye metoder for hvordan de for eksempel skal få tak i betalingsinformasjon ved å sende deg eposter som gir seg ut for å være fra en avsender du stoler på. 

Nettfiske er nesten alltid hackernes "inngang" til store systemer, for eksempel i bedrifter eller offentlige institusjoner.

Løsning: Du beskytter deg best mot nettfiske ved å forstå hvordan hackerne prøver å lure deg.

Pass på den digitale informasjonen din

Trusselen om nettfiske er størst for for bedrifter og privatpersoner som allerede har vært utsatt for datalekkasjer. Ligger for eksempel epostadressen din til diverse kontoer tilgjengelig på nettet, er det langt større fare for at du utsettes for et svindelforsøk.

Du bør altså være ekstra oppmerksom hvis du er en del av en større datalekkasje der epostadresser og annen informasjon har blitt offentliggjort.

Løsning: På hjemmesiden Haveibeenpwned kan du sjekke om epostadressen din har vært del av en større lekkasje. Hvis det er tilfellet, bør du endre passord til de stedene hvor du bruker akkurat den epostadressen.

I tillegg til disse konkrete truslene beskriver rapporten blant annet hackerangrep mot bedrifter, svindel med kredittkort og nettbetaling samt pedofilt innhold på internett, som satsningsområder for det europeiske politisamarbeidet.

Kanskje du er interessert i...