gmail-logo

Google skanner brukernes epost

Google blir igjen beskyldt for å krenke personvernet, og det kan få følger for flere store leverandører av epost.

8. oktober 2013

Har du sett reklame for brudekjoler rett etter at du har sendt en epost til familien om et forestående bryllup? Eller kanskje reklame for leketøy etter at du nettopp har sendt en epost fra Gmail-kontoen din for å gratulere noen med et nytt barnebarn?

Dette er noe som mange av de 500 millioner brukerne med en epostkonto hos Google har opplevd. For søkegiganten skanner brukernes epost og viser målrettede reklamer etter innholdet. Denne praksisen gjør at firmaet nå må møte i retten i California.

Anklagen går ut på at Google krenker brukernes personvern når de ser på innholdet. I tillegg skanner Google også epost som blir sendt mellom Gmail-kontoer og andre leverandører. Det kan være en skjerpende omstendighet fordi disse ikke har godtatt Googles brukerbetingelser.

Alan Butler sier: ”Det er kjernen i forbrukernes digitale privatliv som står på spill, for det skal vurderes om en tredjepart har lov til å se på innholdet i digital kommunikasjon.” Han er juridisk rådgiver ved Electronic Privacy Information Center i USA.

Google forsvarer seg med at ingen mennesker ser på innholdet, så det er bare et rent automatisk søk som gjennomføres av en datamaskin. I tillegg hevdes det at prosedyren også skal beskytte brukerne, siden søkene er med på å bestemme om noe er søppelpost eller svindelforsøk.

Det er ikke første gang i år at Google må forsvare seg i retten. I fjor ble virksomheten dømt for å laste ned filer fra private hjem mens de samlet inn bilder og GPS-data til tjenesten Streetview. Det kan få store økonomiske følger hvis Google skulle tape den aktuelle rettssaken, for det er snakk om et massesøksmål på vegne av nesten en halv milliard brukere av tjenesten.

Kanskje du er interessert i...