Tilbakebetaling av løsepenger
Tilbakebetaler

Nå vil en gruppe hackere betale tilbake løsepenger i Bitcoin.

© Shutterstock

Dårlig samvittighet: Hackere betaler tilbake etter utpressing

Bakmennene i en utpressingsbande har fått dårlig samvittighet. Nå hjelper de ofrene sine med å låse opp filer, og de betaler tilbake løsepenger.

I en tid med covid-19, nedstengte samfunn og konkursbegjæringer på løpende bånd, er det viktig å vise litt omsorg og hjelpe sine medmennesker.

Det er nettopp det en gruppe datakriminelle har gjort.

Vi vet ikke om det er samfunnsånden som spiller inn, men hackergruppen Ziggy har i hvert fall bestemt seg for å droppe sine lyssky aktiviteter og i stedet hjelpe ofrene de har krevd løsepenger av.

Ziggy har ellers vært flittige digitale gisseltakere og har i stor stil kryptert filene til uskyldige ofre og krevd løsepenger av dem.

Det har de etter alt å dømme sluttet med, og ofrene kan nå se frem til å få pengene sine tilbake.

LES OGSÅ: Færre ofre betaler ved utpressing, og flere bakmenn dummer seg ut

Låser opp filer opp og betaler tilbake

Allerede i februar meldte Ziggy-banden at de ville låse opp ofrenes filer, og i den forbindelse ga de dekrypteringsnøkler til alle ofrene i en SQL-fil med 922 nøkler.

Ifølge Ziggy selv var årsaken tidligere i år at de fryktet myndighetene og at de hadde dårlig samvittighet. Noe tyder på at samvittigheten har blitt enda dårligere, for nå betaler gisseltakerne tilbake løsepenger ofrene har betalt.

Det er imidlertid ikke helt i Robin Hood-stil, for Ziggy hjelper ikke ofrene uten fortjeneste.

Pengene blir tilbakebetalt i kryptovalutaen Bitcoin, og i den verdien Bitcoin hadde den gangen løsepengene ble betalt av ofrene.

For bare tre måneder siden var prisen på en Bitcoin cirka 325 000 kroner, og i dag er den verdt cirka 480 000 kroner. Dermed er det snakk om en fin fortjeneste for de "samvittighetsfulle" hackerne.

LES OGSÅ: Alt du behøver å vite om Bitcoin

Hacket av nød

I et intervju med nettsiden BleepingComputer forklarer hackerne fra Ziggy at de var desperate da de hacket uskyldige mennesker. 

De gjorde det for å overleve, forklarer de.

Ziggy-hackerne bor visstnok i et fattigt land i den tredje verden, og de har altså tydd til kriminalitet av ren og skjær nød.

Bakmannen fra Ziggy forklarer at de til og med har vært nødt til å selge hjemmene sine for å få råd til å betale tilbake, og at banden nå vil bytte side og leve av å bekjempe utpressing.

Ziggy er ikke den første hackergruppen som plutselig oppdager samvittigheten sin. Tidligere i år avsluttet også gruppen Fonix de kriminelle aktivitetene sine, og i og med at de bor i samme land, er de to gruppene venner, ifølge Ziggy-bakmannen.

LES OGSÅ: Russiske superhackere bringer Garmin i kne

Kanskje du er interessert i...