hacker

God kundeservice fra hackere

Det er én type brukervennlighet du helst ikke vel oppleve - og det er hackerens.

12. april 2016 av Steffen Nielsen

Nettkriminelle som står bak utpressingsvirus er av gode grunner uønsket av alle pc-brukere, men på ett felt har hackernes rykte styrket seg veldig – bandittenes kundeservice har nemlig blitt mye bedre de siste årene.

Forbrytelsene går ut på å låse eller ”kidnappe” filer og så kreve løsepenger for å låse dem opp igjen. Og det er nettopp i denne utpressingen at hackerne tyr til nye og brukervennlige metoder.

> Hva er utpressingsvirus?

Et godt eksempel på trenden er et utpressingsprogram som heter Rokku. Dette har sikkerhetsfirmaet Avira sett nærmere på. Filene som låses får filendelsen .Rokku. Brukeren møtes med en melding fra hackerne om å installere den anonymiserende nettleseren Tor, besøke en hjemmeside og så betale et beløp. Meldingen er på engelsk, men ledsages av en nedtrekksmeny som gir deg muligheten til å velge norsk – det må kunne kalles brukervennlig.

Og det er ikke alt. Når den desperate pc-brukeren besøker hjemmesiden, møtes vedkommende av en QR-kode. Når man skanner koden med en smarttelefon, får man mulighet til å betale med bitcoin, vel å merke hvis han har en app til det formålet.

Den siste delen av hackernes brukervennelighet består i at de faktisk låser opp filene dine når du betaler. Utpressingsprogammer har blitt profesjonell forretning – om enn kriminell til fingerspissene.

> Slik beskytter du filer mot kidnapping

Kanskje du er interessert i...