Utpressingsvirus som veldedighet
Utpressingsvirus som veldedighet

Det kan dreie seg om et utpressingsvirus der du blant annet må hjelpe hjemløse for å få tilbake filene dine.

© Shutterstock

Utpressingsvirus: Hackere tvinger deg til gode gjerninger

Forskere har oppdaget en ny og svært uvanlig form for utpressingsvirus. Hackernes mål er å tvinge offeret til å utføre en rekke gode gjerninger.

Vanligvis forbinder vi utpressingsvirus med ondsinnede hackere som bare er ute etter å maksimere fortjenesten på de dyrebare filene. 

I utpressingsvirus er nemlig hackerne digitale gisseltakere som holder filene dine låst inntil du betaler løsepengene.

Men nå er det oppdaget en helt ny og unik type utpressingsvirus. 

Utpressingsviruset med det treffende navnet «Goodwill» har noe så uhørt som et veldedig formål, der ofrene blir tvunget til å utføre gode gjerninger.

Det skriver sikkerhetsselskapet CloudSEK, som har analysert denne typen utpressingsvirus.

Hackerne bak utpressingsviruset «Goodwill» vil at du skal hjelpe andre som trenger det i stedet for å kreve betaling for å låse opp filene dine.

LES OGSÅ: Utpressingsvirus skjuler seg i falske Windows 10-oppdateringer

Tre gode gjerninger

Formålet med «Goodwill»-utpressingsviruset er altså ikke å motta løsepenger, som ellers er det vanlige. I stedet vil hackerne få deg til å utføre gode gjerninger.

Nærmere bestemt dreier det seg om tre gode gjerninger som hackerne beskriver i en melding til ofrene:

Først må offeret donere klær og tepper til hjemløse som trenger det. Deretter må du invitere en gruppe fattige barn på enten Dominos, Pizza Hut eller KFC og gi dem den maten de ønsker.

Til slutt må du oppsøke et sykehus og tilby økonomisk støtte til pasienter som trenger det.

LES OGSÅ: Ekspertene: Så ofte bør du ta sikkerhetskopi på datamaskinen din

Alt må dokumenteres

I tillegg til at du må utføre gode gjerninger, må du dokumentere veldedighetsarbeidet.

Med bilder, videoer og lydopptak må du bevise for hackerne at du har utført de tre gode gjerningene. Alt må dessuten publiseres på Facebook eller Instagram.

Til nå er det ikke kjent hvor mange som er blitt rammet av denne noe uvanlige formen for utpressingsvirus, og hvor i verden det foregår. Forskere har imidlertid sporet bakmennene til en IP-adresse i India.

LES OGSÅ: Unngå virus og utpressingsvirus: Her er den beste pc-sikkerheten akkurat nå

Unngå å bli rammet av utpressingsvirus

Selv om denne nye typen utpressingsvirus ikke belønner de kriminelle bakmennene, vil du antakelig helst slippe å bli rammet og potensielt miste filene og dataene dine. 

Du kan sikre pc-en mot utpressingsvirus med antivirusprogram som for eksempel Abelsoft AntiRansomware, som er en del av Komputer for alles Sikkerhetspakke

Det er også en god idé å ha en sikker og oppdatert sikkerhetskopi av pc-en og filene dine, slik at du enkelt kan gjenopprette den hvis uhellet skulle være ute. Det kan du for eksempel bruke programmet Exiland Backup Standard til. 

Kanskje du er interessert i...