China leak social network

Den kinesiske staten overvåker sosiale medier. 364 millioner kontoer er lekket.

Kina med omfattende overvåking av sosiale medier

En hacker fra Nederland har fått tilgang til en kinesisk database med passord til 364 millioner kontoer på sosiale medier. Alt tyder på at kinesiske myndigheter driver systematisk overvåking av sosiale medier.

15. mars 2019 av Steffen Nielsen

I 2013 og 2014 avslørte Edward Snowden NSAs overvåkingsprogram Prism. Nå har den nederlandske hackeren Victor Gevers fått tak i et lignenede program i Kina.

Nederlenderen har skaffet seg tilgang til en database med informasjon om kontoer på sosiale medier for hele 364 millioner kinesere. 

> Les om hvordan du sikrer passordene med et passordprogram på pc-en.

Spionprogrammer på nettkafeer

I Kina må myndighetene godkjenne internettkafeer, og det er flere rapporter om at det lokale politiet har bedt eiere av slike om å installere programvare som overvåker pc-ene.

Victor Gevers oppdagelse tyder på at den kinesiske staten systematisk har overvåket millioner av vanlige kinesere ved å installere programvare på nettkafeer over hele landet.

> Test passordet ditt og få gode råd om sikre passord her.

Er du hacket?

Store datalekkasjer har dessverre blitt hverdagskost. 

Den aller største lekkasjen skjedde hos Yahoo i USA da informasjon om over 3 milliarder kontoer ble lekket, og i løpet av de siste årene er det spesielt de 500 millioner lekkede kontoene fra hotellkjeden Marriot som har vakt oppsikt.

I Komputer for alle nummer 5/2019 kan du lese om hvordan et program kan hjelpe deg å oppdage om din egen epostadresse har vært en del av en av de store datalekkasjene. 

Du kan også se hva du bør gjøre hvis du oppdager at passordet ditt har blitt avslørt. 

Programmet heter Spybot Identity Monitor. Du finner programmet og veiledningen fra bladet i Fordelssonen her. (Nedlasting kun for abonnenter.)

Kanskje du er interessert i...