Nå kan virusprodusenten hjelp deg med å betale løsepenger, men dette er ikke et tilbud vi vil anbefale.

© Shutterstock

Nå tilbyr virusprodusentene kundeservice

Utpressingsvirus er en av vår tids største datatrusler, og den lukrative virksomheten har nå fått bakmennene til å starte telefonsupport for å ”hjelpe” ofrene å betale.

2. august 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

"Filene dine er låst, og du kan få en nøkkel ved å betale to bitcoins via en kobling. Er du i tvil hva du skal gjøre, kan du ringe følgende telefonnummer."

Slik kan meldingen lyde hvis du er så uheldig å ha fått filene dine kidnappet. Folkene bak ondsinnede programmer åpner nemlig telefonsupport, i den hensikt å lure enda flere ofre til å betale for å få åpnet filene.

Det fortalte forskere fra blant annet  Google, New York University og University of California under sikkerhetskonferansen Black Hat i Las Vegas. Ved å spore digitale pengeoverføringer har de undersøkt hvordan personene bak utpressingsvirus jobber, og slik oppdaget de altså denne nye typen ”kundeservice”.


Profesjonelt og effektivt

Bakmennenes nye tilbud fungerer på samme måten som brukerstøtten hos for eksempel teleoperatøren. Forskjellen er at i stedet for å hjelpe deg å bytte teleselskap, er disse medarbeiderne klare til å forhandle ned løsesummen eller bistå med hjelp til å kjøpe den digitale valutaen bitcoins.

"Det er et velsmurt maskineri. De jobber som i et hvilket som helst lovlig firma, og dette viser hvor utbredt trusselen har blitt og at den har kommet for å bli," forteller Elie Bursztein, som leder en gruppe som forsker på sikkerhet hos Google.

Her kan du lese mer om skadevare og se hvordan du beskytter deg.

Kanskje du er interessert i...