Det blir mye å beskytte pc-en mot i 2017.

© Shutterstock

De største truslene i 2017 blir skadevare og DDoS-angrep

Både pc, telefon og tv står i fare for å bli tatt som gissel, og internett kan bli utilgjengelig. Slik lyder Bitdefenders vurdering av årets største trusler på nettet.

22. februar 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Flere millioner pc-er har blitt tatt som gissel, og bakmenn har tjent milliarder at kroner. I 2016 herjet skadevare på nettet og både store firmaer og vanlige pc-brukere ble angrepet.

Denne trenden vil fortsette i 2017, anslår sikkerhetsfirmaet Bitdefender. Skadevare blir i følge Bitdefender den ubetinget største trusselen mot pc-en i året som kommer. 

Ondsinnede programmer vil også kunne ramme telefonen, nettbrettet, smart-tv-en og andre enheter som er koblet til nettet.

Få beskyttelse mot skadevare

Internett blir utilgjengelig

Alle enheter som er koblet på nettet vil også bli mål for andre typer angrep enn bare fra skadevare, lyder vurderingen. Vi beskytter nemlig verken skrivere eller kameraer som er koblet på nettet i samme grad som vi beskytter pc-ene.

De usikre enhetene åpner for såkalte DDoS-angrep (Distributed Denial of Services) eller tjenestenektangrep. Da tar kriminelle kontroll over flere millioner enheter og sender data mot et offer som bukker under for den enorme trafikkmengden.

Dette skjedde for eksempel i USA i høst. Da ble store deler av internett gjort utilgjengelig etter at tv-bokser ble angrepet. Vil du unngå at pc-en, nettbrettet eller smarttelefonen skal bli en del av et botnett, et nettverk av maskiner infisert av datavirus eller trojanske hester, bør du sørge for å holde operativsystem og drivere oppdatert, og installere sikkerhetsprogrammer.

Last ned gode sikkerhetsprogrammer til pc-en her

Kanskje du er interessert i...