Privatliv komno 172015

Privatlivets fred

Programmer, tillegg i nettlesere og en god dose sunn fornuft gjør det lettere å ikke spre mer personlig informasjon enn du selv vil. Her ser du hvordan du bruker nettet optimalt med minst mulig risiko for privatlivets fred.

6. november 2015

På nettet skal alt bare gli pent og greit, og vi vil ikke bli forstyrret eller bremset. På sosiale medier vil vi kommunisere med så mange som mulig, og når vi er på en favorittnettside, vil vi i gang uten å bruke unødig tid på å logge inn. På mobilen skal appene fungere uten for mye dikkedarer. Vi har en rask pc og rask nettforbindelse, og ingenting får lov til å senke farten.

Men det finnes en skyggeside: Privatlivet vårt blottlegges. Med det høye tempoet og de uante mulighetene for å kommunisere på nettet følger en risiko for at vi kan komme til å dele mer om oss selv enn vi egentlig har lyst til. En enkelt uheldig melding på Facebook, og tyven vet hvor vi bor. Eller en uheldig "humoristisk" tweet om sjiraffdrap, og vi får halve verden på nakken.

Er løsningen å trekke seg fort inn i skallet igjen? Naturligvis ikke. Det er en utfordring å være på nettet, men fordelene overgår tross alt ulempene.

Det er opp til deg å vurdere hvor mye av privatlivet du vil la andre få tilgang til. I denne artikkelen får du mange verktøy til å verne om privatlivet, men bruk dem med omtanke. Folk er forskjellige. Noen vil gjerne bli bombardert med annonser spesielt rettet mot deres behov. Det er tross alt bedre enn vilkårlig reklame. Andre synes kanskje at det er litt ubehagelig at en hjemmeside viser annonser for produkter som de har søkt etter på en annen side tidligere på dagen. På samme måte har folk forskjellige holdninger til hva man kan legge ut på Facebook av privat karakter.

Likevel handler det ikke bare om smak og behag. I denne artikkelen får du konkrete anbefalinger om hva du iallfall ikke bør gjøre på nettet. For eksempel er det ingen tvil om at du på de fleste nettsider bør la være å oppgi person- eller kontonummer.

Les videre på de neste sidene, og se hvordan du best kan beskytte privatlivet når du er på nettet. Til slutt i artikkelen får du vite hva du kan gjøre hvis dine private opplysninger allerede er på avveie. I så fall kan nemlig Google være til hjelp.

Kanskje du er interessert i...