Virus

Norske nettsteder sprer virus

Flere norske nettsteder sprer virus til besøkende. Også store, kjente nettsteder og riksdekkende nettaviser har vært rammet av dette, ifølge den siste kvartalsrapporten fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

3. juni 2013

Ifølge den siste kvartalsrapporten fra NSM har de sett en kraftig økning i saker som omhandler infiserte nettsteder den siste tiden. I fjerde kvartal 2012 ble det registrert rundt 300 saker om nettsteder som spredde virus. I første kvartal for 2013 er det registrert over fem ganger så mange (cirka 1700 saker).

Dersom et nettsted sprer virus, kan hvem som helst bli infisert om vedkommende besøker den aktuelle siden. Du behøver ikke en gang klikke på noe. Har du oppdatert alle dataprogrammene på maskinen din, er risikoen for å bli infisert langt lavere.

En av farene er spredningen av virus som legger til rette for økonomisk kriminalitet, som for eksempel de såkalte «banktrojanerne». Et annet viktig poeng er at infiserte maskiner kan brukes til å gjennomføre kraftige angrep som lammer nettsteder gjennom såkalte tjenestenektangrep. Videre kan infiserte maskiner brukes i målrettede angrep mot utvalgte norske virksomheter eller nøkkelpersoner.

Kanskje du er interessert i...