fasttelefon

Pass deg for falske IT-folk

Svindlere ringer og utgir seg for å være IT-supportere. Det kan koste deg dyrt. Les hvordan du unngår å bli det neste offeret.

27. april 2012

I løpet av det siste året har det dukket opp en ny trend innen IT-svindel. Svindlere ringer til potensielle ofre og gir seg ut for å være IT-folk fra Microsoft eller et annet kjent selskap. Ved hjelp av denne dekkhistorien prøver de å innbille folk at datamaskinene deres er infisert av virus eller annen skadelig programvare. Målet er å lure ofrene til å installere et fjernstyringsprogram, så de kan ta kontrollen over datamaskinen, eller loppe offeret for penger eller kredittkortopplysninger. Men hvis du blir oppringt, er det enkelt å avsløre svindlerne.

*De gylne reglene ** 1: Microsoft ringer deg aldri direkte hvis du får virus på pc-en din. Det forekommer aldri.

  • 2: Svindlernes mål er å få tilgang til datamaskinen eller kredittkortopplysninger. Gjør det helt klart at du ikke har tenkt å gi dem den typen opplysninger. Hvis de gir deg kontaktopplysningene sine for å overbevise deg, kan du kontakte myndighetene.

  • 3: Selv om svindlerne har kontaktopplysningene dine, så betyr ikke det at de vet noe om datamaskinen din. Virker vedkommende pålitelig, så spør hvordan de vet om deg. Du kan eventuelt be om å snakke med en overordnet. Hvis de har problemer med å forklare seg, eller noe virker uklart, er det best å legge på med en gang.

  • 4: Svindlerne pleier å påstå at Microsoft eller en annen «autoritet» har gitt dem informasjonen. De sier at de vet om problemet ditt fra virusmeldinger om IP-adressen din, datamaskinen eller til og med telefonnummeret ditt – med andre ord at opplysningene dine ligger inne i en eller annen imaginær database. En god tommelfingerregel er denne: Hvis du ikke er sikker på hva de prøver å forklare, så prøver de trolig å svindle deg. Legg på.

  • 5: Hvis de oppgir en kilde til informasjonen, så ring kilden for å bekrefte opplysningene. Be dem ringe tilbake eller gi deg et nummer hvor du kan kontakte dem.

  • 6: Vær ekstra forsiktig hvis de ringer fra et hemmelig nummer.

  • 7: Vær ekstra oppmerksom på oppringninger fra India eller fra folk med indisk aksent, siden de fleste svindelforsøkene stammer derfra.

Hvis du har den minste tvil, så legg på og kontakt Microsoft eller myndighetene.****

Kanskje du er interessert i...