Virus screen

Se opp for det nye Facebook-viruset!

Et farlig virus sprer seg raskt på Facebook og kan infisere hele pc-en din.

22. desember 2014

Hvis du ser en mistenkelig lenke til en video som er tagget med navnet ditt og har teksten ”OMG!” eller ”Private Video”, må du absolutt ikke klikke på den. Dette er en svært ondsinnet form for skadevare som vil infisere datamaskinen din. Den ser ut til å ha sin opprinnelse i Russland, der det først spredde seg voldsomt, og det neste offeret var våre danske venner. Det er stor fare for at det vil spre seg videre til oss også.

Ifølge det danske sikkerhetsfirmaet CSIS er viruset en såkalt orm. Det er nok å klikke på lenken for at den skal sende seg selv videre til Facebook-vennene dine, derfor sprer den seg raskt. Den installerer også en nettleserutvidelse som gir virusskaperne kontroll over datamaskinen din, så de blant annet kan installere infiserte programmer.

Og rask spredning er akkurat det som har skjedd. CSIS-direktøren Peter Kruse uttalte for et par dager siden til bt.dk at mellom 1000 og 10 000 danske Facebook-profiler da var infisert med viruset.

Hvis du skulle være så uheldig å klikke på en slik lenke, anbefales det at du først prøver å fjerne nettleserutvidelsen i innstillingene til nettleseren. I Internet Explorer er utvidelsene i fanen "Administrer tillegg", i Chrome ligger de under "Innstillinger" og så "Utvidelser", og i Firefox er de under "Utvidelser". Du bør også bytte passord på Facebook-profilen din.

Men dette garanterer ikke at du er blitt kvitt viruset, derfor bør du også kjøre et grundig søk på datamaskinen med et virusprogram og et program mot skadevare som nylig er oppdatert. Et eksempel på det siste er Malwarebytes Anti-Malware, som du blant annet finner på den cd-en som følger med Komputer for alle.

Kanskje du er interessert i...