Gadget ferie

Slik er det teknologiske utstyret ditt trygt i sommerferien

Det er fint å ha utstyret og den bærbare PC-en i nærheten når du er på ferie, men vet du hvordan du holder dem på trygg avstand fra hackere ved svømmebassenget og svindlere på flyplassen?

13. juli 2012

Sikkerhetsekspert Rik Ferguson hos Trend Micro har satt sammen denne digitale pakkelisten for det teknologiske utstyret ditt til ferien.

Når vi reiser bort i sommerferien, er de fleste av oss forsiktige og passer godt på passet og reisedokumentene våre. Men er vi like gode til å passe godt på det digitale livet vårt når vi er på reise? Her finner du noen råd fra en som tilbringer mesteparten av livet sitt på reise (men dessverre ikke så ofte på feriereise).

Det finnes mange ting som vi kan og burde gjøre for å beskytte oss selv mot omverdenen når vi reiser, for å hindre at elektronikken, eller identiteten vår, blir stjålet og for å minimalisere skadeomfanget hvis det verste skulle skje.


Sikker backup på nettet Den sikreste måten å beskytte de verdifulle filene sine på er en lagringsplass på nettet.

Les mer

Før du reiser hjemmefra Bestem deg for hvilke enheter du vil ta med deg. Den bærbare PC-en din? iPod-en din? Smarttelefonen? Sørg for at du tar med deg alle relevante ladere og sjekk om du kan bruke en eller flere av enhetene på samme lader. Det sparer litt bagasjeplass. Når du er ferdig med å sette opp listen, kobler du hver av enhetene til Internett og laster ned og gjennomfører alle anbefalte oppdateringer. Dette kan spesielt være tidsbesparende for PC-en, siden du kanskje må oppdatere flere forskjellige programmer i tillegg til operasjonssystemet. Dessuten fører ikke dette bare til at du er mer beskyttet mot sikkerhetsmangler, men også at du kanskje sparer dyre nettverkskostnader når du reiser.

I tillegg må du passe på at alle enhetene du tar med deg, har en PIN-lås eller en passordaktivert lås. På den måten gjør du det så vanskelig som overhodet mulig for tyven å få adgang til enheten. Og enda bedre, krypter de enhetene som går an å kryptere, og gjør dataene dine utilgjengelige for potensielle angripere.

Ta en fullstendig sikkerhetskopi av enhetene du tar med deg. På den måten vil de eneste dataene du mister hvis enheten blir stjålet eller du mister den, være data du har opprettet i ferien. Og, hvis du har råd til kostnader for datatrafikk eller å ha nettverkstilkobling der du er på ferie, bør du vurdere å abonnere på en synkroniseringsløsning på nettet, slik at alle de viktige ferieminnene også er trygge.

Et siste råd på veien, er at du bør vurdere å ta med et ekstra batteri eller en strømforsyningsenhet til smarttelefonen som suger strøm, da du helt sikkert vil bruke kamerafunksjonen mye mer i løpet av ferien, og som en følge vil batteriet bli utladet tilsvarende raskt.

Når du er fremme ved feriemålet Fristelsen for å bruke sosiale medier til å skryte av den flotte ferieopplevelsen din underveis, er stor – det er definitivt deilig å kunne skryte en gang i blant. Du må bare ikke glemme at opplysningene du deler på de sosiale nettverkene, kan bli delt ut i et mye bredere omfang enn du tror. Det å dele bilder, sjekke inn på steder med GPS-en eller å poste opplysninger om nøyaktig hvor lenge du skal nyte solen, er akkurat det samme som om å sette opp et stort neonskilt utenfor huset som lyser "fritt frem". Vent med skrytebildene til du kommer hjem. Dessuten, hvorfor skal du bruke ferien på å sitte klistret til de sosiale nettverkene? Skal du ikke være ute og ha det moro?

Hvis du absolutt må koble deg på nettet mens du er på ferie, bør du alltid prøve å bruke kabel- eller 3G-tilkobling fremfor trådløst, og du bør ikke utføre sensitive transaksjoner på offentlige datamaksiner. Offentlige datamaskiner kan lagre sporene etter påloggingsinformasjonen din (eller du glemmer kanskje å logge av), og offentlige WiFi-nettverk, som de du finner i hotellobbyer eller i bassengområdene, kalles offentlige med god grunn. Aktiviteten din er synlig for andre nettverksbrukere, også på nettverk som krever passord.

Når du ikke bruker utstyret ditt, og du ikke vil bære det med deg, må du sørge for at du låser det inne i safen på rommet, spesielt hvis det er noe utstyr der du kan angi ditt eget digitale passord (ikke bruk romnummeret!). Hvis utstyret er for stort, kan du alltids spørre resepsjonen om de kan låse det inne for deg, eller investere i en kabellås, slik at du kan feste det fast til et solid møbel.

Før du sjekker ut Sørg for å pakke tingene dine kvelden før du skal sjekke ut. Du er da mer våken enn neste morgen, og det er også derfor mindre sannsynlig at du glemmer noe, og du har også tid til å dobbeltsjekke rommet om morgenen.

Ett siste råd; bærbare PC-er og sand hører ikke sammen. Det vet jeg.

Kanskje du er interessert i...