Mossack Fonseca KFA

Slik lekket Panama-papirene

Millioner av dokumenter, 2,6 terabyte data, krypterte samtaler og hemmelige kodeord var etter sigende viktige ingredienser i historiens største lekkasje – Panama-papirene.

25. april 2016

Nyheten om de såkalte "Panama-papirene", historiens største avsløring av hemmelige dokumenter har gått verden rundt den siste tiden. Fra advokatfirmaet Mossack Fonseca har det lekket 11,5 millioner dokumenter med tråder til både statsoverhoder, berømtheter og idrettstopper fra hele verden, som via sinnrike systemer av stråselskaper har unndratt seg beskatning av store formuer. Men hvordan har millioner av dokumenter, tilsvarende 2,6 TB, kommet til overflaten?

Ifølge magasinet Wired kontaktet en anonym kilde – som fortsatt er anonym – Bastian Obermayer, journalist i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Kilden ønsket å gi ham "noen dokumenter" som ville offentliggjøre en rekke økonomiske forbrytelser.

Obermayer forteller at han og kilden kommuniserte via krypterte chatte-programmer, som Signal og Threema. For ikke å bli oppdaget passet de på å bytte program regelmessig, og de startet hver samtale med å besvare at avtalt sikkerhetsspørsmål. De brukte også PGP-krypterte eposter. Hvordan selve overføringene foregikk vil ikke Obermayer ut med, men han gir inntrykk av at det har blitt overført små mengder om gangen over en lengre periode.

Les også > Wikipedia krypteres

Kanskje du er interessert i...