julegaver

Unngå nettsvindel i julehandelen

Vi handler stadig mer på nettet i jula, og det har de kriminelle lagt merke til. Her er Symantecs tips for å unngå å bli svindlet.

27. november 2012

Mange kommer til å bestille årets julegaver på nettet i stedet for å gå i en fysisk butikk. Men med økt handel på nett øker også nettkriminaliteten. En rapport fra Norton viser at på verdensbasis koster nettkriminalitet svimlende 640 milliarder kroner. Hvert sekund blir 18 mennesker rammet av nettkriminalitet rundt om i verden, noe som i løpet av én dag betyr 1,5 millioner nye offer. Det gjennomsnittlige økonomiske tapet per offer er omlag 1150 norske kroner.

Nettkriminaliteten tar også stadig flere former. Svindel på mobiltelefon og i sosiale medier øker betraktelig, og de nettkriminelle setter opp falske websider som gir tilsynelatende gode tilbud. Med økende nettkriminalitet og stadig mindre sikkerhetsbevisste forbrukere er det viktig at man følger noen enkle regler for netthandel.

  • Tidligere var det langt enklere å se hvilke nettsider, meldinger og annonser som var falske. Nå har imidlertid svindlerne økt kvaliteten på sine fremstøt betraktelig. De nettkriminelle har også blitt betraktelig bedre til å segmentere og spisse seg inn mot utvalgte målgrupper på nettet. Det er ikke lenger bare ”gratulerer, du har vunnet 100 000, klikk her” som er ute etter å lure nordmenn som handler på nettet, sier Kim Olsen, Norton-ansvarlig for Symantec Norge.

Tips 1: Vær oppmerksom når du er på usikrede og ukjente nettsider Bruk alltid sikre og troverdige netthandelsider. En sikker side kjennetegnes ved at den har et "hengelås"-symbol i adressefeltet til nettleserent.

Tips 2: Vær oppmerksom på søppelpost ”Årets beste leke 80 prosent billigere enn i butikk” eller ”Vinn årets julegaver og få dem levert direkte til døren” er ofte for godt til å være sant – og det er det veldig ofte også. Nettkriminelle er veldig oppmerksomme på hvilke søk vi gjør på nettet til ulike tider på året og tilpasser budskap etter dette. Vær forsiktig med alle epostmeldinger du får fra ukjente avsendere og med tilbud som virker for bra til å være sant.

Tips 3: Ikke gi ut privat og sensitiv informasjon! Ikke gi ut privat informasjon til ukjente. Vær forsiktig når du hjelper folk på nettet, særlig på sosiale medier der personlig informasjon er veldig lett tilgjengelig. Folk er ikke alltid den de utgir seg for.

Tips 4: Beskytt mobilen! Svindlerne er hele tiden på jakt etter nye steder hvor man ikke er fullt så klar over trusselen. Ha mobilen beskyttet med pin-kode og ha en sikkerhetsapplikasjon som krypterer informasjon fra mobilen din. Trådløse nett er ikke automatisk trygge.

Kanskje du er interessert i...