Virustjek komno 042016

Verdens beste viruskontroll

Hvis du lurer på om en fil på pc-en egentlig er et farlig virus, kan du sende den til hjemmesiden VirusTotal. Der får du en vurdering av om filen er en fare for datasikkerheten.

24. februar 2016

Hva gjør du når antivirusprogrammet påstår at det har oppdaget et virus? Stoler du blindt på programmet og lar det blokkere eller slette filen? Det gjør de fleste.

Og hva gjør du når du mottar en mistenkelig fil i en epost og antivirusprgrammet ikke reagerer? Går du ut fra at alt er i sin skjønneste orden?

Begge reaksjoner er naturlige, nen det hender at antivirusprogrammet tar feil. På samme måte som at du ikke kan stole blindt på legen når det gjelder biologiske virus og andre sykdommer, kan du heller ikke stole blindt på antivirusprogrammets vurdering av en fil. Ofte er det derfor smart å få en ”second opinion”, altså en vurdering fra en uavhengig tredjepart. Dessverre er det ikke uproblematisk å ha flere antivirusprogrammer på én gang. Det kan nemlig få maskinen til å gå helt i vranglås. Det er her nettjenesten til VirusTotal kommer inn i bildet. Du kan nemlig laste opp en suspekt fil til nettsiden og finne ut om vurderingen som antivirusprogrammet gjorde har rot i virkeligheten.

Med VirusTotal får du nemlig ikke bare én ekstra vurdering, men mange. Nettsiden benytter virusdatabaser fra over 50 ledende antivirustjenester. Når filen legges opp på siden, blir den sammenlignet med innholdet i alle databasene. Er det flere som advarer mot filen, blir du advart. Databasene oppdateres hvert kvarter, så du behøver ikke å være redd for at informasjonen er for gammel. Dette er den absolutt mest effektive metoden for å undersøke en mistenkelig fil.

Kanskje du er interessert i...