WannaCrypt skadevare

Omtrent slik ser det farlige viruset ut.

© Shutterstock

WannaCrypt: Farlig utpressingsvirus herjer verden

Europa og resten av verden ble angrepet av utpressingsvirus fredag 12. mai da WannaCrypt herjet verden – få oversikt over hva som skjedde.

16. mai 2017 av Mikkel Jacobsen

Det var et sikkerhetshull i flere Windows-versjoner som gjorde at skadevaren i helgen kunne herje Europa og andre deler av verden og skape store problemer. 

Britiske sykehus ble særlig hardt rammet. Angrepet hindret blant annet tilgang til pasientjournaler, men også en hel del andre typer virksomheter og privatpersoner ble rammet.

Angrepet kom i form av skadevaren WannaCrypt, som raskt fikk det passende tilnavnet WannaCry ("Har lyst til å gråte").. 

Det som har gjort WannaCrypt så effektivt, er at det utnytter et hull i Windows som gjør det mulig å spre smitte fra en pc til en annen i samme nettverk. 

Les også: Seks råd som sikrer deg mot svindel og uønsket epost

WannaCrypt angriper Windows-maskiner, og Microsoft har sendt ut ekstraordinære sikkerhetsoppdateringer også til den eldre Windows XP, fordi det er fremdeles er bedrifter og institusjoner som bruker dette operativsystemet.

Er pc-en din i fare?

Ifølge Microsoft ble dette sikkerhetshullet tettet i mars, så hvis du har latt Windows Update installere oppdateringen automatisk, er du ikke i faresonen.

Vil du være på den sikre siden og selv kontrollere at du har den siste Windows-oppdateringen, kan du klikke på Start, skrive ”Update”i søkefeltet og velge ”Innstillinger for Windows Update”. Klikk på det grå feltet med teksten ”Se etter oppdateringer”.

Mangler du oppdateringer, vil Windows laste dem ned og installere dem.

Les også: WannaCrypt: Derfor var det store virusangrepet så farlig

Kanskje du er interessert i...