Burning phone

Derfor eksploderer Samsungs telefoner

Fare for eksplosjoner og brann har fått den sørkoreanske teknologi-giganten til å kalle tilbake 2,5 millioner eksemplarer av modellen Samsung Galaxy Note 7. Den farlige feilen ligger trolig i litium-ion-batteriet.

19. september 2016

2,5 millioner telefoner er blitt tilbakekalt i det som holder på å utvikle seg til en pinlig sak for Samsung.

Den sørkoreanske teknologi-gigantens største smarttelefon – Samsung Galaxy Note 7 – har nemlig en tendens til å eksplodere.

Det har fått flere flyselskaper til å forby modellen på sine fly.

Feilen skyldes batteriet

Samsung har informert om at en feil i batteriet skaper eksplosjonene, og de har satt i gang en granskning for å finne ut hvorfor.

Som alle andre smarttelefoner er Galaxy Note 7 utstyrt med et litium-ion-batteri. Det virker ved at litium-atomer i batteriet gir fra seg et elektron og blir til litium-ioner. Deretter vandrer ionene fra minus (anoden) mot pluss (katoden) gjennom en såkalt elektrolytt (en væske i batteriet).

Elektronene må bevege seg opp til katoden via for eksempel en smarttelefon, som på den måten får strøm.

Kokende væske starter brann

Eksplosjonene skyldes trolig at «ruten» mellom anoden og katoden med tiden blir kortere på grunn av dårlige materialer som eroderer raskt.

Når telefonen lades opp, betyr det at elektronene raskere kommer fram til målet, og det skaper en overoppheting av elektrolytten, som begynner å koke.

Den kjemiske reaksjonen får telefonen til å sprenge, og elektrolytten er så varm at den bryter ut i brann.

Så langt har det bare skjedd for 35 telefoner, men det har altså vært nok til at alle Galaxy Note 7 blir trukket tilbake.

Kanskje du er interessert i...