FakeUpdate

Oppdatering stjeler opplysningene dine

En falsk oppdatering til Google Chrome slår ut antivirusprogrammet og stjeler bankdata!

3. mai 2016

Du bør være spesielt oppmerksom hvis Android-telefonen har blitt bedt om å oppdatere Google Chrome. Sikkerhetsfirmaet Zscaler advarer mot en falsk oppdatering. I virkeligheten er den et utspekulert virusprogram.

Slik ser den falske oppdateringen ut Det skadelige programmet ser ved første øyekast ut som en ekte Chrome-oppdatering, og fører deg videre til sider som ligner offisielle Google-sider. Så snart programmet er installert ber det om administratorrettigheter – og det er nå opplysningene dine er i fare.

Programmet begynner med en gang å registrere sms, samtaler og internettrafikken. Riktig ille blir det hvis du åpner Google Play Butikk på telefonen, for da ber de deg med én gang om å oppgi informasjon om betalingskort. Disse opplysningene sendes deretter til et russisk telefonnummer, ifølge Zscaler.

En svært ubehagelig side ved den falske Chrome-oppdateringen er at den kan deaktivere antivirusprogrammet på telefonen, og da har du ingen beskyttelse mot viruset. Er programmet først installert, er den eneste måten å bli kvitt det på å gå tilbake til telefonens fabrikkinnstillinger.

Slik unngår du å installere programmet Vil du unngå at programmet installeres, må du sørge for at ukjente kilder ikke har mulighet til å installere programmer på telefonen. I standardinnstillingene har ikke ukjente kilder denne muligheten, men det kan være fornuftig å forsikre seg om at dette ikke har blitt endret ved en feil.

Slik er du sikker på at ukjente kilder ikke kan installere programmer på din telefon: 1 Gå inn i "Innstillinger" på smarttelefonen 2 Trykk på "Sikkerhet". 3 Finn punktet "Ukjente kilder" og pass på at innstillingen ikke er aktivert, det vil si at den er grønn.

> Med nettleseren Chromodo får du hjelp til å unngå de farlige sidene på nettet

Kanskje du er interessert i...