Vær på vakt: Betal aldri for oppdateringer

I Googles Play Butikk finnes det flere "hjelpsomme" apper som sørger for å holde telefonen oppdatert mot betaling, men det er ofte ren svindel. Produsentenes oppdateringer av mobiltelefoner er nemlig alltid gratis.

Sikkerhetsselskapet CSIS var nylig ute med en advarsel, spesielt til alle som har en smarttelefon fra Samsung. 

En app med navnet "Updates for Samsung" var lastet ned over 10 millioner ganger – selv om man slett ikke trenger noen app for å laste ned oppdateringer til en Samsung-telefon.

> Les også: 8 gratisapper du bør ha på telefonen

Lå fritt tilgjengelig i Google Play Butikk

Appen lovte oppdateringer til Samsung-telefoner, men i virkeligheten åpnet gratisappen en nettside der brukerne måtte betale for tjenesten. 

Det er flere ting ved dette som gir grunn til bekymring. 

For det første er oppdateringene fra Samsung gratis via telefonens innstillinger, og for det andre er det svært uheldig at appen i det hele tatt har havnet i Googles offisielle Play Butikk. 

Fortløpende betaling for oppdateringer

Normalt når gratisapper krever betaling for en ytelse, foregår det via Googles sikre betalingstjeneste, men i tilfellet med den tvilsomme oppdateringsappen skulle man i stedet betale via en nettside som ikke hadde noe med Google å gjøre. 

Det var heller ikke snakk om en engangsbetaling, men en årlig avtale på rundt 300 kroner. Med andre ord en lukrativ forretning for bakmennene.

Etter at Aleksejs Kuprins fra CSIS anmeldte appen til Google, er den fjernet fra Play Butikk.

Oppdateringer er alltid gratis

For øyeblikket finnes det likevel mange andre apper som tilbyr oppdateringer til smarttelefoner fra forskjellige produsenter, men vi har ikke sjekket om de krever betaling for ytelsen. 

Vi anbefaler uansett at du lar være å laste ned apper som tilbyr seg å oppdatere telefonen, og i stedet går til innstillingene på telefonen og søker etter oppdateringer der. 

Gjør du det, er du sikker på at du kun får oppdateringer som produsenten har testet på nettopp din telefonmodell – og at du ikke risikerer å betale for noe som faktisk er gratis.

Kanskje du er interessert i...