smartphones

Database mot mobil-tyveri

Dyre smartmobiler er blitt et populært mål for skurker, men en verdensomspennende database over stjålne mobiler blir nå brukt mot tyveriene.

9. desember 2013

Det er to ting som virkelig irriterer smartmobileiere rundt i verden: En mobil som går i gulvet sånn at skjermen blir ødelagt, og lange fingrer som prøver å få tak i en ny, dyr smartmobil. Det siste har vært mye framme i nyhetene i forbindelse med den såkalte ransbølgen i Oslo og den språklige nyskapningen "epleslang" om iPhone-tyverier. Det er riktignok ikke et nytt ord, men en helt ny betydning av et godt gammelt ord.

Mer solid glass har til en viss grad hjulpet mot det første, mens mobilindustriens organisasjon CTIA, Cellular Telecommunications and Internet Association, nå skal prøve å ta knekken på det andre ved hjelp av en global database som skal holde orden på stjålne telefoner.

Mange av de store mobilprodusentene og operatørene støtter allerede tiltaket, som gjør det mulig å registrere og sperre en stjålet telefon i databasen. Det vil gjøre den nærmest uselgelig i landene som deltar, og dermed mye mindre attraktiv å anskaffe på ulovlig vis. Det eneste som ennå vil være mulig, er å bruke delene til å reparere andre mobiler.

Databasen vil i utgangspunktet bli etablert i USA og dekke smartmobiler som har 4G/LTE-teknologi, men planen er at den skal bli utvidet til flere typer telefoner og hele verden. Fra før av fins det en database kalt EIR (Equipment Identity Register), som brukes i Europa. Denne går på det såkalte IMEI-nummeret, et identifikasjonsnummer som er forskjellig fra mobil til mobil. Men siden mange land i Øst-Europa og de fleste afrikanske og asiatiske land ikke bruker denne, kan mobilene fremdeles eksporteres til et sted der de fungerer.

Når det gjelder CTIA-databasen, må nordmenn smøre seg med tålmodighet, for det er ennå ikke klart når denne databasen vil være tilgjengelig her på berget. Men imens fins det andre muligheter for å holde øye med en stjålet telefon. Blant dem er de to appene Find My iPhone til iPhone og Where’s My Droid til Android. De sporer telefonene ved hjelp av den innebygde GPS-mottakeren og viser deg smartmobilens plassering på et kart.

Kanskje du er interessert i...