BrandmobilTeaser

Derfor eksploderer mobilbatterier

Hva får nye smarttelefoner – som Samsung Note 7 – til å eksplodere? Vi gir deg svaret.

26. oktober 2016

Moderne smarttelefoner inneholder litium-ion-batterier, og du har sikkert fått med deg nyheten om at det er svakheter ved denne batteritypen.

I det siste er det Samsungs nyeste smarttelefon, Note 7, som har tatt fyr, men tidligere har også iPhone hatt uheldige episoder med brann. For Samsung har problemet ført til at de har trukket Note 7 fra markedet, med påfølgende milliardtap.

Hvordan kan avanserte batterier plutselig tar fyr?

Litium-ion er den vanligste batteriteknologien i moderne elektronikk. Batteriet består av en rekke celler som lagrer strøm. Cellene har en plusspol (anode) og en minuspol (katode), og mellom dem er det elektrolytter.

Når batteriet lades eller er i bruk, frigjøres litium-ioner som beveger seg gjennom elektrolyttene, mens elektronene beveger seg motsatt vei. I motsetning til eldre batterier er litium-ion avhengig av en innebygget elektronisk brikke som skal hindre overlading, varmegang og eksplosjonsfare.

I de tilfellene hvor batteriet har tatt fyr, er det nesten alltid kontrollenheten som har latt batteriet få for mye lading, slik at cellene har kollapset.

Unngå at batteriet eksploderer

  • Ikke utsett batteriet for ekstrem varme eller kulde – batteriet har det best mellom 0–45 grader.

  • Koble fra laderen når telefonen er ferdigladet.

  • Unngå vann og fuktighet hvis telefonen ikke er vanntett.

Sjekk Samsung-batteri på to sekunder

På denne hjemmesiden får du et smart tips – her kan du nemlig raskt få sjekket batteriet ditt. Ta batteriet ut av telefonen og legg det flatt på et bord. Hvis batteriet roterer når du gir det en dytt i det ene hjørnet, er det et tegn på forhøyninger i batteriet.

Det igjen er et tegn på at cellene har utvidet seg og at batteriet er farlig.

> Les om Samsungs eksploderende telefon Note 7

Kanskje du er interessert i...