apps

Falske apper truer smartmobilen

En undersøkelse viser at det kommer stadig flere falske apper som prøver å lure deg på smartmobilen.

10. august 2014

Firmaet Trend Micro, som lager antivirusprogrammer til både pc-er og smartmobiler, har i fem år undersøkt antallet falske apper som angriper Android-mobiler. Undersøkelsen har vist at det fins mer enn 800 000 falske apper, og at halvparten av dem er farlige for brukerne. I tillegg fant firmaet ut at det var laget kopier av 77 prosent av de 50 mest populære appene i Google Play Butikk. Det vil si falske apper som bruker den samme logoen og de samme fargene som kjente apper.

De fleste falske appene prøver å etterligne antivirusprogrammer. Disse skal gjøre smartmobilen din tryggere, men gjør altså det stikk motsatte. I de verste tilfellene kan appene lure deg til å gi dem administratorrettigheder, og da kan det være svært vanskelige å bli kvitt dem igjen.

Mange av de falske appene fins i uoffisielle appbutikker, men det er også noen som klarer å snike seg forbi sikkerheten i Google Play Butikk. For eksempel ble ”Virus Shield” en av de mest nedlastede appene. Dette var en falsk app, men gjorde heldigvis ikke noe farligere enn å lure fra kundene 22 kroner.

Her i Komputer for alle anbefaler vi at du alltid henter appene fra de offisielle appbutikkene, som Google Play Butikk, App Store og Windows Store. I tillegg bør skal du alltid se på hvem utgiveren er og ikke hente appen hvis det er en ukjent eller mistenkelig utgiver.

Kanskje du er interessert i...