Tekstmeldingsvindel

Holde øye med hvem meldingene kommer fra.

© Shutterstock

Svindlere vil lure deg med tekstmeldinger

Det er ikke lenger nok å være på vakt når du sjekker epost. Nå prøver svindlere også å lure deg med tekstmeldinger.

16. mai 2017 av Mikkel Jacobsen

De fleste vet hva de skal være oppmerksomme på når de sjekker epost, så nå har svindlerne funnet andre metoder for å lure deg./p>

«Vi forbinder svindel og nettfiske med epost og glemmer å være oppmerksomme når vi sjekker tekstmeldinger».

Det forteller Jonas Lindstrøm, Senior Security Architect ved Alexandra Instituttet i København. De har nylig avsluttet en undersøkelse som så på hvor lett det er å bli svindlet via tekstmeldinger..

Svindlerne har programmer som gjør at de kan utgi seg for å være noen du kjenner, og dermed kan de lure deg til å handle på bestemte måter. For eksempel få deg til å sende penger eller passord, fordi tekstmeldingen ser ut som den kommer fra noen du stoler på.

89 prosent ble lurt

I samarbeid med det danske Forsvarsakademiet gjennomførte Jonas Lindstrøm og ansatte ved Alexandra Instituttet et prosjekt hvor de forsøkte å lure medarbeidere i forsvars- og oljebransjen og i et sikkerhetsfirma.

De gjennomførte i alt 185 «angrep» og i 90 prosent av tilfellene trykket offeret på farlige koblinger i falske teksmeldinger. Via epost ble «bare» 40 prosent lurt.

«Dette bør få alle og enhver til å være mer oppmerksom på jobben, og sikkerhetsprosedyrer bør innføres for å hindre denne typen svindel», sier Jonas Lindstrøm.

Det samme gjelder for privatpersoner.

Kilde: Ritzau

Kanskje du er interessert i...