Nokia X

Nokia med Android-telefoner

Nå melder også Nokia seg på i Android-kappløpet, med tre telefoner som neppe kommer til Norge med det første.

6. mars 2014

Det er tre nye telefoner på vei fra Nokia med operativsystemet Android. De tre smartmobilene får navene X, X+ og XL og ble annonsert ved Mobile World-kongressen i Barcelona. X og X+ modellene har en skjerm på fire tommer og et kamera på tre megapiksler, mens XL får en fem tommer stor skjerm med et frontkamera på to megapiksler og et kamera på fem megapiksler bakpå.

Selv om Microsoft kjøpte Nokia i september, er de nye mobilene altså utstyrt med Googles operativsystem Android, men da i en utgave fra Android Open Source Project uten Googles viktigste nettskytjenester. Nokia har nemlig valgt å bytte ut blant annet Google Maps, Gmail og Google+ med Microsofts og Nokias egne. Det er litt uklart om det vil gå an å bruke Googles appbutikk Google Play til å hente apps, men det vil iallfall bli mulig å laste dem ned fra Nokias egen appbutikk, og i tillegg kan man legge dem inn manuelt hvis man har såkalte APK-filer. Brukergrensesnittet kommer til å minne mye om de eksisterende Windows-mobilene, med fargede fliser man kan flytte rundt på. Dette kan være strategien bak disse mobilene, for da kan Nokia fange inn både de som liker Android og de områdene der få har råd til en dyrere Windows Phone-mobil.

I første omgang vil nemlig telefonene bli sendt ut til såkalte vekstmarkeder, der det er uoverkommelig for de fleste å kjøpe disse dyrere Windows Phone-utgavene. Derfor kommer disse tre telefonene til å være blant de billigere, med 89 euro for X, 99 euro for X+ og 109 euro for XL.

Kanskje du er interessert i...