googleplay

Russisk program stjeler fra Android-brukere

Hele 32 applikasjoner i Google Play inneholder programmet BadNews, som tar et ulovlig gebyr for sms-meldinger.

29. april 2013

Mellom to og ni millioner Android-brukere fikk seg en stygg overraskelse på telefonregningen i forrige måned. Et lite program som heter BadNews har nemlig infisert en lang rekke telefoner og brett. Programmet har tatt et gebyr når brukere har sendt sms-meldinger.

BadNews har ligget skjult i 32 helt vanlige apper som kokebøker eller spill. Når Android-brukere har lastet dem ned fra Google Play, har de fått det skadelige programmet med på kjøpet.

På telefonene sendte BadNews en melding om at andre programmer var infisert og skadelige, og ga brukerne et tilbud om å laste ned andre apper som kunne gjenopprette sikkerheten. Blant annet skulle programmet AlphaSMS være en oppdatering for Skype. I stedet for å forbedre sikkerheten tok programmet betalt for hver sms brukeren sendte.

Både BadNews og mange av de andre programmene stammer fra Russland, og det var først og fremst østeuropeere som ble berørt av de skadelige programmene. Men tendensen med svindel på smarttelefoner og nettbrett er stigende, og kan ramme nordmenn i like stor grad.

Hvis du vil forbedre sikkerheten på en Android-enhet, kan du laste ned programmet Lookout, som beskytter mot virus og spionprogrammer.

Kanskje du er interessert i...