Slutt for Windows 10 mobile

Etter ni år kaster Microsoft inn håndkleet og legger ned Windows 10 Mobile. 

© Shutterstock

Spikeren i kista for Windows 10 Mobile

Har du en telefon med Windows 10 Mobile? Da er dette dårlig nytt. Microsoft har nemlig bestemt seg for å avslutte satsingen. Her ser du hva det har å si for deg og Windows-mobilen din.

18. desember 2019 av Niklas Ernst

Fra 2010 til 2019. Så lenge var det mobile operativsystemet til Microsoft, Windows 10 Mobile, et alternativ til iOS og Android. 

Etter ni år på markedet er det altså slutt. 

10. desember opphørte nemlig Microsofts offisielle brukerstøtte for Windows 10 Mobile.

Microsofts forsøk på å konkurrere med Apple og Google

Microsoft lanserte Windows Mobile 10 i 2015 som etterfølgeren til Windows Phone 7, som ble lansert i 2010. Da var operativsystemet Microsofts forsøk på å komme seg inn på et mobilmarked der iOS (iPhone) og Android allerede var i ferd med å erobre markedet for smarttelefoner.

Det skulle aldri lykkes for Microsoft, som allerede i 2017 meldte at de verken fokuserte på nye funksjoner eller ny maskinvare til operativsystemet.

> Les også: Microsoft trekker ut pluggen for Windows Phone

Dette til tross for at Microsoft et par år tidligere hadde kjøpt mobilavdelingen til Nokia for over 50 milliarder kroner.

Konsekvensene for brukerne

Når Microsoft avslutter brukerstøtten til Windows 10 Mobile, får det en rekke konsekvenser for deg som har en Windows-telefon.

For det første vil du ikke lenger motta sikkerhetsoppdateringer. Dermed blir telefonen gradvis mer usikker og sårbar for angrep.

For det andre vil også enkelte apper slutte å virke, mens for eksempel Office-pakken vil fungere til 2021. Derfor anbefaler Microsoft selv at kundene deres går over til Android eller iOS i stedet for Windows 10 Mobile.

Her ser du en video som viser utviklingen i utbredelsen av de forskjellige operativsystemene de siste årene:

I januar 2019 var Microsoft selv ute og oppfordret brukerne til å velge Android eller iOS. Det kan du lese mer om her.

Kanskje du er interessert i...