En pc som er kald i sommervarmen.

En pc som er kald, jobber raskere og bedre enn en som er for varm.

Fire tips til kjøling av pc-en

Varme er en av pc-ens verste fiender. Er den for varm, kan den bli både treg og ustabil. For å unngå dette har vi funnet frem fire gode råd som hjelper deg å holde maskinen kald på varme sommerdager.

27. juni 2017

Når kjøleviften går med maksimalt turtall og maskinen høres ut som et lite kraftverk, er det fordi maskinen sliter med å holde seg kald.

Her er fire råd i kampen mot varmen.

Noen av rådene egner seg best for en bærbar pc, på stasjonære har de knapt noen effekt.

1. La pc-en puste

Sørg for at kjernen i pc-en får god luftgjennomstrømning. Maskinen skal kunne trekke inn kald luft inn og blåse ut den varme luften.

Derfor er det viktig at du ikke dekker til stasjonære pc-er.

For bærbare er det viktig at de stå på faste overflater og ikke i sofaen eller sengen – særlig ikke oppå dyner.

2. Bruk støvsugeren

Støv kan begrense luftgjennomstrømningen. Det kan sette seg på kjøleviften og på andre komponenter i maskinen. Du kan prøve å bruke støvsugeren på ventilasjonsåpningene i maskinene.

Det kan være en god idé å sette en blyant i spenn mellom bladene på vifta, slik at den ikke roterer når du støvsuger den.

3. Velg riktig plassering

Står pc-en i direkte sollys, vil den selvfølgelig bli varmere enn hvis den står i skyggen.

Har du husdyr, bør du passe på at den står i et rom hvor dyret ikke kommer inn. Hår fra katt og hund setter seg i ventilasjonsåpnger på pc-en – akkurat som støv.

4. Kjøp ekstra kjøling

Hvis tipsene over ikke hjelper, kan du prøve å investerere i utstyr som holder pc-en kald. Det finnes forskjellige løsninger i mange prisklasser. 

Til bærbare pc-en kan du kjøpe kjøleplater som legges under maskinen. Pris og virkning varierer, men du bør kunne finne en brukbar løsning til noen hundrelapper.

Til en stasjonær pc kan du for eksempel kjøpe en større, kraftigere kjølevifte eller investere i væskekjøling. Sistnevnte er særdeles effektivt, men dessverre ganske dyrt.

Kanskje du er interessert i...