Slik bruker du batteriverktøyet i Windows 10
Batteriverktøy

Har batteriet sett bedre dager? Med et smart verktøy i Windows 10 er det lett å finne ut hvordan det står til.

Sjekk om du bør bytte batteriet i pc-en

Et smart verktøy i Windows 10 gjør det lett å sjekke hvor mye liv det er igjen i batteriet til den bærbare. Her viser vi hvordan du går frem.

30. juni 2023 av Niklas Ernst

Hvor mange ganger har pc-en blitt ladet opp, og hvor mye kapasitet er det egentlig igjen i batteriet?

Det er gode spørsmål – og svaret kan du få ved hjelp av et innebygd Windows-verktøy. I Windows 10 er det nemlig mulig å få systemet til å gi deg en oppdatert batterianalyse.

Her kan du blant annet se hvor mange sykluser batteriet har vært gjennom. Altså hvor mange ganger det har blitt ladet opp. Det gir en pekepinn på hvilken stand batteriet er i, og om det er på tide å bytte det ut.

> Les også: Få batteriet i pc-en til å vare lenger

Slik bruker du batteriverktøyet i Windows 10

Hvor mange ganger et batteri kan lades opp er forskjellig fra pc til pc. Et søk på nettet bør kunne gi deg svar på hvor mange ganger pc-en tåler å lades opp før kapasiteten minker.

For at få en batterianalyse, må du gjøre følgende:

  1. Trykk på Windows-tasten
  2. Skriv CMD i søkefeltet og klikk på Ledetekst
  3. Deretter skriver du: powercfg /batteryreport
  4. Trykk på Enter-tasten
  5. Nå fortelller pc-en hvor verktøyet for batterianalyse ligger. I vårt tilfelle var det på C-disken under Brukere og i mappen med navnet vårt.
  6. Dobbeltklikk for å åpne analyseverktøyet med navnet Battery-report. Fordi det er en html-fil kan du også velge å åpne den i for eksempel Edge eller Chrome.

Øverst i analysen under Installed batteries kan du se hvordan batteriet har det. Cycle count forteller for eksempel hvor mange ganger batteriet har blitt ladet i løpet av levetiden. 

Design Capacity angir hvor mange mWh (milliwattimer) batteriet hadde da det var nytt, mens Full charge capacity forteller hvor mange mWh det har i dag. Her kan du altså se hvor slitt batteriet er, og om det er på tide å bytte det ut med et nytt. 

Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er alle pc-er og batterier som blir vist helt korrekt i verktøyet. Derfor kan du oppleve at det for eksempel ikke står noe ved Cycle Count, og at Design Capacity og Full charge capacity er identiske, selv om det er snakk om en eldre pc.

Kanskje du er interessert i...