Den nye kvanteprosessoren til Google er ikke mye større en normal prosessor, men krever et enormt kjølesystem.
Google Sycamore

Den nye kvanteprosessoren til Google er ikke mye større en normal prosessor, men den krever et enormt kjølesystem.

© Google

Googles kvantedatamaskin kan utføre 10 000 års arbeid på under fire minutter

Sycamore, den nye datamaskinen til Google, utnytter avansert kvantemekanikk til å gjøre lynraske beregninger.

13. november 2019

Nylig klarte en gruppe forskere hos Google å lage en fungerende kvantedatamaskin med 53 såkalte qubit, og med det tok datateknologien et enormt skritt fremover.

På bare 3 minutter og 20 sekunder utførte kvanteprosessoren, som har fått navnet Sycamore, beregninger det ifølge Google ville tatt verdens raskeste tradisjonelle superdatamaskin 10 000 år å få til.

Forskergruppen bak Sycamore mener selv at de har oppnådd det man kaller kvanteoverlegenhet.

Det vil si at kvantedatamaskinen har utført beregninger som det i praksis er umulig for en tradisjonelt bygd datamaskin å gjøre.

Sycamore er bygd opp av 54 qubiter, men under forsøket fungerte bare 53 av dem. Det hindret ikke datamaskinen å løse oppgaven med å sjekke en serie tilfeldig genererte tall på rekordtid.

I videoen under kan du se mer om hvordan kvatedatamaskinen til Google fungerer:

Kvantedatamaskiner er fremdeles på begynnerstadiet

En qubit i Sycamore er en liten ledningsløkke der strøm med to forskjellige energinivåer representerer 0 eller 1. Hver qubit er forbundet med fire tilstøtende quibit på prosessoren.

Sycamore er plassert i et avansert kjøleanlegg som får temperaturen helt ned til en hundredels grad over det absolutte nullpunktet, slik at prosessoren blir superledende. I noen få brøkdeler av et sekund er det nå mulig for prosessorens qubit å utnytte mulighetene i kvantefysikken og opptre i såkalte superposisjoner av tilstandene 0 og 1.

Tilsammen gir de 53 qubitene i Sycamore over 9 billiarder – 9 millioner milliarder – mulige kombinasjoner. 

Forskergruppen håper at det i løpet av få år skal bli mulig for alle å logge seg inn og bruke kvantedatamaskinens krefter.

Det er fremdeles tidlig i utviklingen av kvantedatamaskiner, men hvis man etter hvert lykkes med å kombinere flere tusen qubit i en datamaskin, vil den for eksempel kunne simulere kvantefysiske forsøk og knekke svært kraftig kryptering.

Kanskje du er interessert i...