Databrikke og illustrasjon av et atom.
Koronavaksine

Programmet [email protected] hjelper til i kampen mot koronavirus, covid-19.

Jakten på covid-19-vaksine har skapt verdens kraftigste datamaskin

Datanettverket [email protected], som arbeider med å finne en vaksine mot koronaviruset, har nå mer datakraft en verdens 500 kraftigste superdatamaskiner – til sammen!

24. april 2020 av Martin Haverholm

Vi er sterkere når vi løfter i flokk. Slik er det også med programmet [email protected], som arbeider med å kartlegge viruset covid-19. I kampen mot koronaviruset har millioner av privatpersoner lastet ned programmet til sine egne datamaskiner.

Det er så mange at [email protected] når har en samlet datakraft som faktisk er større enn de 500 største superdatamaskinene til sammen!

Du kan bidra til en koronavaksine

I de siste ukene har hele 700 000 pc-er blitt koblet til [email protected] Det er en markant økning i forhold til de cirka 30 000 pc-ene som normalt er med i programmet.

Nå satser folkene bak [email protected] på å nå en million.

Du kan være med i kampen mot koronaviruset ved å laste ned [email protected] til Windows, MacOS eller Linux HER.

Hva er en superdatamaskin?

En superdatamaskin er en datamaskin med ekstremt stor prosessorkraft.

Mens hjemme-pc-en din har én prosessor, har en superdatamaskin flere tusen.

Superdatamaskiner brukes til mye forskjellig, for eksempel til militære formål, meteorologi, dekryptering, kartlegging av sykdommer og som nå, til å få bukt med koronaviruset.

Verdens kraftigste superdatamaskin heter Summit og står i Tennessee i USA. Norges største superdatamaskin heter Fram og finnes på Universitetet i Tromsø.

> Les mer om superdatamaskinen Summit

Hva er [email protected]?

[email protected] er en organisasjon som benytter et enormt nettverk av private pc-er til å skaffe seg en prosessorkraft man ellers bare finner i superdatamaskiner.

Frivillige bidragsytere laster ned et lite program til pc-en. Programmet benytter en liten del av kapasiteten til pc-prosessoren, hvor mye kan du bestemme selv. Det kan også stilles inn slik at det bare er aktivt når pc-en ikke er i bruk.

[email protected] ble opprettet i 2000, og da var målet å kartlegge proteiner i en prosess kalt "folding" – derav navnet. 

I dag blir [email protected] benyttet til å studere sykdommer som Alzheimer, kreft, HIV og influensa.

Les mer om [email protected] HER.

Kanskje du er interessert i...