Vi er sterkere når vi løfter i flokk. Slik er det også med programmet [email protected], som arbeider med å kartlegge viruset covid-19. I kampen mot koronaviruset har millioner av privatpersoner lastet ned programmet til sine egne datamaskiner.
Det er så mange at [email protected] når har en samlet datakraft som faktisk er større enn de 500 største superdatamaskinene til sammen!
Du kan bidra til en koronavaksine
I de siste ukene har hele 700 000 pc-er blitt koblet til [email protected] Det er en markant økning i forhold til de cirka 30 000 pc-ene som normalt er med i programmet.
Nå satser folkene bak [email protected] på å nå en million.
Du kan være med i kampen mot koronaviruset ved å laste ned [email protected] til Windows, MacOS eller Linux HER.
Hva er en superdatamaskin?
En superdatamaskin er en datamaskin med ekstremt stor prosessorkraft.
Mens hjemme-pc-en din har én prosessor, har en superdatamaskin flere tusen.
Superdatamaskiner brukes til mye forskjellig, for eksempel til militære formål, meteorologi, dekryptering, kartlegging av sykdommer og som nå, til å få bukt med koronaviruset.
Verdens kraftigste superdatamaskin heter Summit og står i Tennessee i USA. Norges største superdatamaskin heter Fram og finnes på Universitetet i Tromsø.
Hva er [email protected]?
[email protected] er en organisasjon som benytter et enormt nettverk av private pc-er til å skaffe seg en prosessorkraft man ellers bare finner i superdatamaskiner.
Frivillige bidragsytere laster ned et lite program til pc-en. Programmet benytter en liten del av kapasiteten til pc-prosessoren, hvor mye kan du bestemme selv. Det kan også stilles inn slik at det bare er aktivt når pc-en ikke er i bruk.
[email protected] ble opprettet i 2000, og da var målet å kartlegge proteiner i en prosess kalt "folding" – derav navnet.
I dag blir [email protected] benyttet til å studere sykdommer som Alzheimer, kreft, HIV og influensa.
Les mer om [email protected] HER.