Slik lager du en plantegning og en 3D-modell av boligen din

I programmet Sweet Home 3D er det enklest å bruke en plantegning når du vil lage en 3D-modell av hjemmet ditt. Her ser du hvordan du kan lage den selv, hvis du ikke har den allerede. 

© Shutterstock

Slik lager du en plantegning og en 3D-modell av boligen din

Du må først og fremst ha en plantegning når du skal lage en 3D-tegning av boligen din. Her ser du hvordan du lager den, hvis du ikke har en allerede.

30. august 2019 av Niklas Ernst

I den nye utgaven av Komputer for alle viser vi hvordan du bruker programmet Sweet Home 3D.

Her kan du lage komplette 3D-modeller av huset eller leiligheten, slik at du kan flytte rundt på møblene eller velge ny farge på veggene – uten å svette en dråpe.

Det er lettest å bruke programmet hvis du har en plantegning å gå ut fra. Det er flere måter å skaffe en slik på, og her ser du hvordan. 

Slik får du en plantegning

Fikk du ikke en plantegning da du kjøpte boligen, kan du skaffe den på andre måter.

Hvis du leier, kan du spørre utleieren om vedkommende kan skaffe en plantegning.

Eier du boligen selv, kan du spørre plan- og bygningsetaten i kommunen der du bor. Der får du gjerne mulighet til å ta kopi av plantegningen, eventuelt for et symbolsk beløp.

Lag din egen plantegning

Det er imidlertid enkelt å lage sin egen plantegning. Alt du trenger er papir, blyant og målebånd. Har du en avstandsmåler med laser, gjør det oppgaven betydelig enklere, men et målebånd eller en meterstokk fungerer alltid.

  1. Begynn i et rom, mål veggene og skriv ned målene. Noter også hvor langt dører og vinduer er fra hjørnene, slik at du kan plassere dem senere. Du må også få med deg takhøyden.
  2. De fleste plantegninger er i skalaen 1:100. Det vil si at én centimeter på papiret tilsvarer én meter i virkeligheten. Dette størrelsesforholdet gjør det raskt og enkelt å regne om målene du tar til målene på tegningen.
  3. Nå kan du tegne opp det første rommet på arket. Det kan være lurt å begynne med en skisse som du senere rentegner når du har sjekket at tegningen stemmer med virkeligheten.
  4. Følg den samme prosedyren for de øvrige rommene, og huske også å tegne inn søyler, toaletter, bad og andre faste elementer.
  5. Når du har tegnet inn alle vegger og faste objekter, er det lurt å notere målene på de forskjellige veggene og takhøyden. Disse tallene trenger du senere.
  6. Når plantegningen er ferdig, kan du ganske enkelt ta bilde av den med telefonen. Det bildet kan du nå bruke i Sweet Home 3D, slik at du kan lage en 3D-modell av boligen. 

Husk at hjemmelagde plantegninger og modeller av boligen kun bør benyttes til hobbybruk. Skal du for eksempel bygge om, bør du ta utgangspunkt i offisielle plantegninger og få råd og veiledning av fagfolk. 

I den nye utgaven av Komputer for alle kan du lese om hvordan du lager en 3D-modell av hjemmet ditt ved hjelp av programmet Sweet Home 3D, som du finner i Fordelssonen. 

Innredning på pc-skjermen

Du kan også bruke Sketchup

SketchUp er et annet gratis 3D-tegneprogram. Opprinnelig ble det utviklet til arkitekter og bygningskonstruktører, men i dag blir det brukt av mange hobby-entusiaster.

Gjør Det Selv har laget en guide til hvordan du oppretter deg som bruker og navigerer rundt i Sketchup. Det er enkelt å tegne målfaste arbeidstegninger, som du kan bruke i ditt neste byggeprosjekt.

Du kan se guiden til det gratis 3D-tegneprogrammet hos Gjør Det Selv her.

Kanskje du er interessert i...