Rengjøring av pc
Rengjøring

Dette er ikke måten å vaske pc-en på, men du bør sørge for å holde den ren. En skitten pc er ikke bra verken for deg eller maskinen.

© Shutterstock

Slik rengjør du pc-en

En ren pc er en frisk pc. Rengjør den jevnlig, slik at ikke støv setter seg på komponentene og gjør maskinen treg. Her viser vi hva du bør gjøre.

14. mai 2020 av Martin Lorentsen


Støv og skitt i pc-en er ikke bare uhygienisk; det kan også skade maskinen.

En skitten pc virker nemlig dårligere enn en ren. Støv i kjøleviften(e) går utover maskinens ytelse og smuler i tastaturet kan gjøre tastene trege.

Derfor bør du huske å rengjøre pc-en jevnlig, akkurat som du gjør med resten av hjemmet.

Unngå vann og såpe

Elektronikk kan imidlertid ikke rengjøres på samme måte som resten av huset.

Du kan lett komme til å ødelegge maskinen hvis du bruker vann og såpe. Elektroniske komponenter tåler nemlig ikke mye fuktighet.

Det er likevel ikke vanskelig å rengjøre elektronikk, du må bare investere i en boks med trykkluft og litt isopropanol. En myk pensel kan også gjøre underverker.

En boks trykkluft får du for cirka 75 kroner både hos Biltema og Jula. Isopropanol får du blant annet hos Jernia til 85 kroner for en liter.

Har du dette i hus, er du klar til å rengjøre pc-en.

En boks trykkluft
Komprimert luft

En boks med trykkluft er det beste verktøyet til å rengjøre pc-en. Da kan du nemlig blåse bort skitt og støv fra kriker og kroker. Luften fra sprayboksen er dessuten tørr, slik at du ikke utsetter pc-en for fukt.

© Shutterstock

Slik fjerner du støv fra pc-en

Særlig støv kan være problematisk for elektronikk. Det kan sette seg på kjøleelementene, slik at pc-en blir varm og viftene utsettes for unødig belastning.

En stasjonær pc renser du ved først å slå den av og dra ut strømkontakten. Det kan være smart å sette den på et bord i god arbeidshøyde, slik at du kommer til overalt uten å få vondt i ryggen.

Først åpner du kabinettet med en skrutrekker.

Gå forsiktig frem

Viftene er ofte de største støvsamlerne i en pc, men det meste kan du fjerne forsiktig med litt tørkepapir. Du kan også bruke en myk og ren pensel.

Støv på mer følsomme komponenter, som hovedkortet og prosessoren, kan du blåse vekk med trykkluft. Pass på at du holder en finger på vifta slik at den ikke roterer på grunn av lufttrykket.

Har du en bærbar pc, bør du ikke åpne den med mindre du vet nøyaktig hva du gjør. Du kan likevel rense luftkanalene med trykkluft eller forsiktig med en støvsuger.

Støvete pc-vifte
Støvete vifte

Uansett om du har en bærbar eller stasjonær pc, så samler det seg støv rundt viftene. Det fører til at viftene går tyngre og at pc-en blir varm og treg. Støv fjerner du lett med trykkluft, en ren pensel eller forsiktig med støvsugeren.

© Shutterstock

Slik rengjør du skjermen

Pc-skjermen blir fort skitten, og en skitten skjerm er ikke hyggelig å se på. Heldigvis er det lett å holde den ren.

Dra over skjermen med en tørr mikrofiberklut. Andre materialer vil lage riper. 

Er skjermen fortsatt ikke ren, kan du fukte kluten med litt vann eller en blanding av halvparten eddik og vann, og vaske over skjermen enda en gang.

Du kan også kjøp skjermrens, som er spesiallaget for rengjøring av skjermer. 

Tastatur og mus er bakteriebomber

Pc-tastaturet blir fort hjemsted for alle former for smuler, skitt og støv. Det er det imidlertid  enkelt å rengjøre. 

Start med å snu tasteturet og rist ut smuler og annet. Du kan også bruke boksen med trykkluft for å løsne smuler og støv som sitter fast.

En effektiv måte å fjerne både fett og bakterier fra tastene på, er å bruke en bomullspinne som er dyppet i isopropanol.

Denne formen for alkohol fordamper raskere enn husholdningssprit og er derfor ideell å bruke på overflater som følsomme for fukt.

Slik rengjør du tastaturet
Tastatur

Noen bomullspinner, isopropanol og litt tålmodighet er alt som skal til for å få et skinnende rent tastatur.

© Shutterstock

Slik rengjør du mus og tastatur

Gni hver tast forsiktig med en fuktig bomullspinne. Bytt pinnen når den blir skitten.

Gi gjerne musen en vask også. Ikke bare overflaten der du hviler hånden, men også på undersiden. Der samler det seg støv og skitt når du beveger musen.

Mange tastaturer har taster som kan tas av. Gjelder det tastaturet ditt, kan du legge tastene i såpevann over natten. Ta gjerne et bilde av tastaturet før du gjør dette. Da blir det enklere å sette tastene tilbake på rett plass.

Kanskje du er interessert i...