Kan man starte en pc fra en LP-plate? Det er nok et spørsmål de færreste stiller seg, men en datanerd fra Slovakia kan fortelle at, ja, det kan man.


Vinylplate starter en gammel pc

En datanerd fra Slovakia har funnet ut at man kan bruke en gammel vinylplate som oppstartsdisk og få den til å starte en IBM-maskin.

Noen ganger kan det være morsomt å gjøre ting bare for å se om det er mulig, og ikke så mye fordi det er praktisk.

Det er dette prosjektet et godt eksempel på.

Jozef Bogin, en programmerer fra Slovakia, bestemte seg nemlig for å undersøke om man kunne legge inn en oppstartsdisk på en gammel LP-plate, slik at den kunne starte pc-en.  

Forsøket gikk over all forventning.

Gratis DOS på LP

Først konverterte han operativsystemet FreeDOS til analoge lyder, som du kanskje kjenner fra 56K-modemet som vi tidligere brukte til å koble på internett.

Deretter graverte han inn lydene på en LP.

DOS-versjonen var på 64 512 byte, noe som ga en spilletid på seks minutter og ti sekunder når platen ble spilt av ved 45 RPM.


> Les også: Husker du Napster og MP3?

Starter pc-en via et modem

Ved hjelp av et kassettmodem, som oversetter lydene til nuller og ettall som pc-er forstår, fikk han de analoge lydene fra LP-en over i den gamle IBM-maskinen.

Dermed ble operativsystemet sakte – det tok nesten seks minutter – lest inn på pc-en, som startet FreeDOS.

Dette er imidlertid ikke en oppskrift alle kan følge, for Jozef Bogin har selvfølgelig en maskin som kan gravere musikk på LP-er, og han visste også hvordan man programmerer en ny prosessor til pc-en, slik at den hørte og forsto oppstartssignalene fra modemet.

Oppfinnelsen hans kan med andre ord bare brukes til å fascinere oss som fortsatt husker de originale IBM-maskinene og vinylplatene.

Her kan du se en video av pc-en når den starter fra LP-en:

ADVARSEL: Lyden kan være ubehagelig

Har du fortsatt LP-plater liggende?

I Komputer for alle nummer 6/2021 kan du lese tredje del i vår serie om digitalising av gamle, analoge minner.

Denne gangen viser vi hvordan du får musikken fra de gamle LP-platene inn på harddisken, slik at den blir mer tilgjengelig.

Du finner både denne og de foregående delene av serien i Fordelssonen.

Kanskje du er interessert i...