Timelapse iPhone
Timelapse

Telefonen har et godt kamera, og du kan til og med bruke det til å lage timelapsevideoer.

Slik lager du en timelapsevideo på iPhone

Soloppganger, trafikk og planter som vokser er flotte motiver til en timelapsevideo. Vi viser hvordan du enkelt lager en timelapsevideo på iPhone.

21. juli 2022 av Steffen Nielsen

En soloppgang er en flott opplevelse. Men kanskje aller flottest når du ser den selv. Som film på skjermen har den nok godt av å forkortes litt.

Heldigvis finnes timelapseteknologien, der for eksempel én times opptak kan kuttes ned til ett minutt.

Det er mange gode motiver til en timelapsevideo. I tillegg til den klassiske soloppgangen, er bytrafikk et populært motiv der du kan se biler og mennesker fare over skjermen i superfart.

En timelapse kan du enten lage på pc-en eller på mobiltelefonen. Har du en iPhone er det ekstremt enkelt fordi muligheten er innebygd i telefonens eget kamera.

Nedenfor kan du se et eksempel på en timelapsevideo fra London.

Hva er timelapse?

En timelapsevideo består av en serie med bilder tatt for eksempel hvert 30. sekund. Når bildene settes sammen til en film og spilles av med for eksempel 30 bilder per sekund, vil det du ser på videoen være 30 ganger raskere. 

I en timelapsevideo settes farten opp, slik at du for eksempel kan vise en soloppgang på noen få minutter eller se en bygning bli bygget på bare noen sekunder.

Timelapse er det motsatte av sakte film, der alt går langsommere enn i virkeligheten.

I en timelapsevideo tar kameraet i utgangspunktet opp fra samme posisjon. Hvis kameraet beveger seg samtidig, kalles det en hyperlapse. 

Timelapsevideo av en kaktus
Timelapse:

Med en timelapsevideo kan du på kort tid vise noe som vanligvis tar mye lengre tid. Det er veldig enkelt å ta opp en timelapse på iPhone.

Hyperlapsevideo
Hyperlapse:

Når en timelapsevideo tas opp mens kameraet beveger seg, kalles det hyperlapse. 

Slik lager du en timelapsevideo på iPhone

Du kommer raskt i gang med timelapsevideoen din, som kalles «Tidsforløp» i iPhone.

  1. Velg først iPhones kameraapp, som bare heter Kamera.
  2. Nederst på skjermen kan du velge mellom stillbilder, videoer og mye annet. Du skal velge alternativet «Tidsforløp», som vanligvis er plassert lengst til venstre.
  3. Klikk deretter på det røde opptakssymbolet. Kameraet tar nå bilder med jevne mellomrom og knytter dem sammen til en kort video. Systemet er lagt opp slik at den ferdige videoen vil ha en varighet på mellom 20 og 40 sekunder, uansett hvor langt opptaket er.
  4. Du avslutter opptaket ved å velge du det samme symbolet på nytt.

Vurder et kamerastativ

Hvis du vil gjøre et langt opptak, trenger du et godt kamerastativ – også kalt en tripod. De kan fås ned til ca.100 kroner, for eksempel her.

Det kan også være lurt å la telefonen stå til lading under hele opptaket siden batteriet brukes raskt – spesielt hvis du ønsker å gjøre et opptak som er lengre enn et par minutter.

Slik lager du en timelapsevideo på Android-telefonen

Du kan selvfølgelig også lage en timelapsevideo hvis du har en telefon med operativsystemet Android. I så fall anbefaler vi at du bruker Open Camera-appen. Den er gratis og har noen fine, ekstra innstillingsmuligheter. Du bestemmer for eksempel hastigheten på opptaket selv.

> Du finner Open Camera samt en detaljert veiledning i Fordelssonen til Komputer for alle her

Kanskje du er interessert i...