Hvilket SD-kort bør du velge?
SD-kort:

Det spiller faktisk en rolle hvilken type SD-kort du putter i kameraet ditt. 

© Shutterstock

Unngå å gjøre denne dumme feilen når du kjøper minnekort

Det er stor forskjell på minnekort til kameraet ditt når det gjelder type, størrelse og hastighet. Og det er lett å kaste bort penger hvis du ikke er våken.

21. oktober 2021 av Niklas Ernst

Når du bruker kameraet til å ta opp video eller ta bilder, trenger du et minnekort.

Men det er ikke det samme hvilken type kort du velger. 

De kommer nemlig i mange forskjellige hastigheter, typer og størrelser.

Hva er et minnekort?

Et minnekort er en liten enhet – et kort – med lagringsplass. Minnekort brukes vanligvis til å utvide lagringsplassen på mobiltelefoner eller til å lagre bilder i kameraer. 

Minnekort kan lastes inn på datamaskinen med en innebygd kortleser i datamaskinen eller en ekstern kortleser som kobles til pc-en via USB.

Det vanligste minnekortet er et SD-kort, som finnes i flere størrelser – både fysisk størrelse og kapasitet. Det er vanlige SD-kort som vanligvis brukes i kameraer, og så er det mini-SD- og micro-SD-kort, som er fysisk mindre og brukes i mobiltelefoner og andre kompakte enheter. 

De små variantene av SD-kortet kommer vanligvis med en adapter, slik at du kan bruke den innebygde kortleseren i datamaskinen. 

En annen type minnekort er CF-kortet – Compact Flash – som er fysisk større og som  bl.a. brukes i speilreflekskameraer. 

Hvilket SD-kort bør jeg velge?

En av forskjellene på SD-kort i dag er antall kontaktpunkter. Mange nye, raske kort har to rader med kontaktpunkter på baksiden, mens eldre kort bare har én rad.

Det gjør at de (i utgangspunktet) er raskere enn kort med én rad, fordi de kan lese og skrive data raskere.

> Les også: SD-kortet mitt er skrivebeskyttet

Slik ser du forskjell på SD-kort

Hvis det står romertall I på forsiden av kortet, betyr det at det kun er én rad med kontaktpunkter, mens II betyr at det er to rader. 

> Les også: Flytt mobilappene til et SD-kort

På bildet nedenfor kan du se hvordan de to kortene ser ut bakfra, der det er tydelig at det er enten én eller to rader med kontakter.  

SD-kort med to rader med kontakter
Kontakter

På SD-kortet til venstre er det én rad med kontaktpunkter – til høyre er det to rader. 

© Shutterstock


Problemet er imidlertid at ikke alle kameraer støtter de to radene med kontaktpunkter, som også  kalles UHS-II. 

Og hvis kameraet bare støtter UHS-I – altså kort med én rad – utnytter det ikke hastigheten i raskere UHS-II og den ekstra raden med kontaktpunkter. Og dermed har du kastet bort pengene dine, ettersom et UHS-I-kort ville vært like raskt.   

Før du kjøper et UHS-II-kort, må du altså kontrollere om kameraet støtter dette formatet. 

Forstå alle forkortelsene

UHS-I og UHS-II er bare én av flere rare forkortelser du finner på SD-kortet når du handler på nettet eller i butikken. Og det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hva symbolene og forkortelsene betyr og hva du bør kjøpe.

Men i Komputer for alle nummer 17/2021 har vi gjort det enkelt og oversiktlig å forstå ALT som står på SD-kortet, som du ser i illustrasjonen nedenfor.

Hvis du ikke har bladet, kan du som abonnent lese artikkelen her i Fordelssonen, og hvis du ikke abonnerer på Komputer for alle, kan du gjøre det ved å klikke her.

I det nye nummeret av Komputer for alle får du full oversikt over hva symbolene og forkortelsene på SD-kortet betyr. 

© Komputer for alle

Kanskje du er interessert i...