En gimbal sikrer helt stødige videoopptak
Gimbal

Men en gimbal som stativ til mobiltelefonen får du perfekte videoopptak.

Slik virker en gimbal

Tidligere var aktive stabilisatorer til videokameraer forbeholdt filmindustrien, men nå kan du skaffe deg en egen gimbal og gjøre profesjonelle opptak med din egen mobiltelefon.

En gimbal er et glimrende eksempel på utstyr som opprinnelig ble utviklet for profesjonell bruk, i dette tilfelle filmindustrien, og som senere har blitt tilgjengelig for alle.

I Hollywood ble de dyre systemene som stabiliserte video, kalt for Steadycam og Glidecam, men ideen er den samme som en gimbal. Den viktigste forskjellen er at sistnevnte er vesentlig rimeligere. 

Slik virker en gimbal

Inne i en gimbal sitter innebygde gyroskoper som passer på at det tilkoblede kameratet eller mobiltelefonene er vannrett, loddrett eller viser en bestemt panorering.

Når du beveger hånden eller går, korrigerer et antall innebygde motorer bevegelsene dine, slik at kameraet eller telefonen holdes i ro.

Det betyr at du kan løpe og gjøre bevegelser som ikke vil være synlige i den ferdige videoen, fordi gimbalen sørger for at kameraet er mest mulig stabilt.

> Akkurat nå kan du få 2 utgaver av Komputer for alle for kun kroner 168,- + en gimbal til mobilen som gave. Gimbalen fungerer også som selfiestang og stativ, slik at du kan få mer glede av mobiltelefon. Se tilbudet her.

Med to eller tre motorer

En gimbal kommer i forskjellige utgaver. De vanligste har to innebygde motorer som sørger for at videoen er stødig til tross for både horisontale og vertikale bevegelser.

De dyreste modellene kan også kompensere for en tredje akse og har derfor enda en innebygd motor.

Slik ser det ut når en gimbal stabiliserer telefonen eller kameraet:

Slik virker en gimbal
Gimbal

De innebygde motorene i gimbalen sørger for at telefonen alltid filmer i samme vinkel, slik at uønskede bevegelser ikke synes i den ferdige videoen.

Perfekte videoer med minimalt utstyr

Det er en enorm forskjell på video tatt opp med og uten en gimbal som stabilierer opptaket.

Der vanlige mobilopptak kan virke amatørmessige og urolige, vil en gimbal gi langt bedre og mer glidende opptak med de glimrende kameraene som finnes i mange nyere mobiltelefoner. 

Nå ser videoene ut som du har gjort opptakene med stativ og skikkelig videoutstyr, selv om du faktisk bare har brukt mobilen og en gimbal.

Her ser du et eksempel på en video som er tatt opp med og uten gimbal:

Kanskje du er interessert i...