Med de nye generasjonene av overvåkingskameraer for private hjem, har det blitt både lettere og rimeligere å sikre hjemmet med effektiv overvåking.
Moderne overvåkingskameraer er trådløse og lette å installere. Med en app på smarttelefonen kan du kan følge med fra mobilen, uansett hvor du er.
Du risikerer imidlertid å bryte loven, hvis du ikke kjenner reglene for kameraovervåking.
> Få et utendørs smartkamera med wifi med og to utgaver av Komputer for alle for kun kroner 149.
Kan jeg overvåke egen grunn?
Det er nærliggende å tro at du kan overvåke egen eiendom, men også her er det lover å ta hensyn til.
Kameraovervåking kan være et inngrep i regelverket om personvern som blir kontrollert av Datatilsynet. Som privatperson kan du overvåke eget hus og egen hage.
Hvis kameraet samtidig fanger opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom, er du derimot på kant med loven.

Hvis overvåkingskameraet for eksempel ser postmannen, må du ha et skilt som viser at eiendommen er overvåket. Hvis ikke er overvåkingen ulovlig.
© ShutterstockVær oppmerksom på postmannen
Selv om du gjør opptak utelukkende av egen eiendom og ingenting annet, kan overvåkingen være ulovlig hvis du ikke har skilt som viser at eiendommen er overvåket.
Du må informerer leieboere, deres besøkende, postmannen og dem som henter avfall, om at eiendommen er kameraovervåket.
Kameraene og sikkerhetsselskaper som driver med overvåking har gjerne egne skilt du kan sette opp – eller du kan kan kjøpe et her. Ofte kan dessuten skiltet være nok til å holde uvedkommende på avstand.
Kan jeg dele bildene på Facebook?
Du har kanskje hørt om butikkeiere som viser overvåkingsbilder på Facebook fordi de søker gjerningsmenn fra for eksempel et frekt butikktyveri, men det er faktisk ulovlig.
Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke opptaket som du selv vil, selv om overvåkingen i seg selv er lovlig. Private opptak kan for eksempel ikke publiseres uten at dem som vises i opptaket har gitt samtykke.
Hva opptakene kan brukes til er avhengig av hensikten med overvåkingen. Du har kun lov til å bruke opptakene i tråd med dette.
De eneste du som regel kan utlevere opptak til, er politiet.
Hvorfor det er viktig å følge loven
Det at overvåkingen er lovlig kan ha stor betydning hvis du for eksempel har innbrudd og vil gi opptakene til politiet.
Hvis opptakene er ulovlige, er de nemlig verdiløse i en eventuell rettsak.
Derfor er det bedre å sikre at kameraet er korrekt satt opp og at overvåkingen er merket, hvis noen likevel skulle finne på å bryte seg inn i huset ditt.
Enkel og rimelig kameraovervåking
Så lenge du overholder reglene er det ikke noe i veien for å sette opp et overvåkningskamera i din egen stue. Det er både enkelt og billig å komme i gang.
Når du får kameraet, er det bare å laste ned en app og koble det til det trådløse nettverket. Det tar noen få minutter, og deretter kan du følge med på hva som skjer uansett hvor i verden du befinner deg.
Du kan også sette opp flere kameraer, for eksempel ved inngangen og i hagen, og overvåke flere steder med samme app. Det er smart og ganske enkelt å få til.
Akkurat nå kan du få et utendørs smartkamera med wifi med og to utgaver av Komputer for alle for kun kroner 149.Hvis du allerede er abonnent på Komputer for alle, kan du kjøpe overvåkningskameraet med rabatt i Moreshop.no. (Så lenge lageret rekker.)